Начало Хранене Групи храни и ястия Зеленчуци Артишок

Артишок

Артишок - изображение

Артишокът се характеризира с отличен вкус и диетични свойства. Зеленчукът е интересен, защото може да се използва през различните периоди на узряването си.

В състава му влизат следните:

Витамини: А, В1, В2, В3, В4, В5, В6, В9, С, Е, К;

Макроелементи: калий, калций, магнезий, натрий, фосфор;

Микроелементи: желязо, манган, мед, селен, цинк.

Полезни свойства на артишока:

Хората отдавна са намерили приложение на зеленчука не само в кулинарията, но и в медицината. Първото му открито действие е диуретичното. През Средновековието диапазонът на полезните свойства се разширява, лекарите започват да го използват като холеретично (отделяне на жлъчката) и антиревматично средства. На по-късен етап артишокът се употребява за повишаване на апетита, в борбата с отоците и при лечението на заболявания като: жълтеница, скорбут, ревматизъм и някои сърдечно-съдови заболявания, придружени с отоци.

Зеленчукът помага за извеждането на "лошия" холестерол и токсините от организма, като по този начин подобрява работата на черния дроб, нормализира обмяната на веществата; полезен е при повишена киселинност, хипертония, атеросклероза и редица други заболявания на сърдечно-съдовата система. Отвара от листата или сок от зеленчука са полезни при проблеми с черния дроб и жлъчката.

Артишокът намира приложение и при направата на лекарства (за лечение на жълтеница, хепатит, атеросклероза). Очаква се появата на медикаменти със съдържание на зеленчука, които са предназначени за използване при алергии, уртикария, някои форми на псориазис и екземи. Употребата му се препоръчва на пациенти, на които им предстоят бъбречни или чернодробни операции.

Противопоказания:

Продуктът е противопоказен при хипотония и гастрити с понижена киселинност, също при индивидуална непоносимост.

5.0, 4 гласа

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Вода85.0 мл.
Белтък3.0 гр.
Мазнини1.0 гр.
Въглехидрати5.0 гр.
Калории47 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

А, В1, В2, В3, В4, В5, В6, В9, С, Е, К; калий, калций, магнезий, натрий, фосфор; желязо, манган, мед, селен, цинк

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиПрезентацииРецептиЛюбопитноЛайфстайлБотаникаАлтернативна медицина