Какаова торта с бананов крем, карамел и пуканки
![Какаова торта с бананов крем, карамел и пуканки - изображение](https://static.framar.bg/thumbs/6/recepies/torta-s-bananow-krem-karamel-i-pukanki.jpg)
Необходими продукти:
за блатовете
- 6 яйца
- 1 и 1/2 чаена чаша захар
- 1 чаена чаша кафява захар
- 450 грама брашно
- 6 грама бакпулвер
- 2 супени лъжици какао на прах
- 1/2 чаена чаша разтопено масло
- 5 грама ванилия на прах
- 1/2 ампула есенция ром
за крема
- 3 меки банана
- 500 милилитра сладкарска сметана за разбиване
- 200 милилитра кремообразно кондензирано мляко
за украсата
- 200 грама захарно тесто
- 1 чаена лъжичка течна сладкарска боя с цвят по избор
- 200 грама кафява захар
- 80 грама краве масло
- 100 грама бял шоколад
- 1 чаена чаша натурални пуканки без сол
Начин на приготвяне:
Отделете белтъците от жълтъците в две купи. Към първата добавете двата вида захар и разбийте до получаването на пухкав крем. Прибавете какаото и ванилията. Разбъркайте и оставете настрана. Към втория съд добавете маслото и рома.
Разбъркайте и комбинирайте яйчените смеси. Добавете към брашното набухвателя и внимателно го сипете на части към пухкавата смес. Разбъркайте и пресипете тестото във форма за торта. Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете за 40-45 минути. Охладете и разрежете блата на три равни части.
Оставете настрана и пригответе крема. Сложете в блендер бананите и ги пасирайте. В купа налейте сметаната, разбийте я и пресипете плодовете. Добавете кондензираното мляко и разбъркайте. Сложете първия блат върху поднос, по желание го сиропирайте със захарен сироп и намажете с млечния крем.
Продължете подредбата по същия начин, завършвайки тортата с фин млечен слой. В тенджера разтопете маслото, карамелизирайте захарта и бъркайте до еднородност на продуктите. Покрийте тортата с карамеловата глазура, поръсете с пуканките, захаросайте и тях. Разтопете шоколада на водна баня и го изсипете върху гладка повърхност, застлана с лист пергамент.
Охладете и го начупете на фини части. Декорирайте на няколко места. Към захарното тесто добавете хранителната боя, размесете до получаването на еднакъв цвят и разделете на части. Разточете всяка, с помощта на малък ринг или капачка от бутилка изрежете кръгли формички и оформете розички. Украсете с тях, подреждайки ги между шоколадовите форми. Охладете тортата, разрежете и поднесете.
Да ви е сладко!
За framar.bg: Русиана Михайлова
Източник: www.thehungrycook.co.nz
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Шоколадова торта с маслен крем
- Торта с мус от три шоколада
- Лесна торта с шоколадова глазура и коняк
- Шоколадова торта от ядки без брашно
- Френски шоколадов десерт
- Лесна шоколадова торта с домашни блатове
- Шоколадова торта с крем от бял и черен шоколад
- Дяволска торта с крем Ганаш
- Торта брауни
- Шоколадова торта с крем Маскарпоне и Бейлис
Коментари към Какаова торта с бананов крем, карамел и пуканки