Ирландски бонбони "Сладки картофи"
Ирландските бонбони "Сладки картофи" носят това име, заради характерния външен вид, наподобяващ картоф. Вътрешността им е от бонбон с бял шоколад и фондан, а отвън са оваляни в какао и канела.
Необходими продукти:
за захарното тесто:
- 2/3 чаени чаши вода
- 1/2 чаена чаша царевичен сироп
- 3 чаени чаши захар
- 1/4 чаена лъжица сол
- 2 белтъка на стайна температура
- 1 чаена лъжица ванилов екстракт
за бонбоните:
- 110 грама бял шоколад, нарязан
- 220 грама бял фондан
- 1/2 чаена лъжица сол
- 2-3 чаени лъжици прясно мляко (ако има нужда)
- 1 чаена чаша орехи
- 2 супени лъжици канела
- 2 супени лъжици пудра захар
- 3 супени лъжици какао
- 1/4 чаена чаша кедрови ядки (може да замените с още орехи)
Начин на приготвяне:
Застелете голяма тава с фолио и намазнете с готварски спрей или малко олио.
В касерола сложете водата, царевичния сироп и захарта (първите три съставки) и поставете върху котлон на средна температура. Разбъркайте, за да се разтворят кристалчетата.
С мокра четка минавайте по стените на касеролата, където се залепват кристалчета захар, за да ги обирате и събаряте в сместа.
Когато течността заври, измерете със сладкарски термометър достигането на 126 градуса, като през това време не бъркате.
Когато захарният сироп наближи 118 градуса, започнете да разбивате белтъците на сняг на висока скорост, по този начин ще са готови точно когато и сиропът. Щом станат на сняг, спрете бъркането, за да не ги разбиете прекалено и пресечете.
Когато сиропът достигне 127 градуса, свалете от котлона и го изсипете в мерителна кана. Внимателно и на тънка струя започнете да го прибавете към белтъците.
Когато цялото количество е изсипано при яйцата, започнете да бъркате, докато сместа стане с леко меки върхове и спрете точно, когато започнат да губят от блясъка си - около 3-5 минути. Внимавайте да не прекалите с бъркането.
След като сместа стане твърда и все още е лъскава, прибавете ванилията и разбъркайте с шпатула.
Изсипете върху подготвената тава, като изравните, и оставете да изстине напълно за 1 час.
След това продължете с приготвянето на рецептата.
Разтопете белия шоколад в микровълнова или на водна баня. Охладете до стайна температура.
Нарежете на малки парчета захарното тесто и фондана и ги сложете в купата на миксер. Бъркайте, докато двете смеси се разпаднат и заприличат на дъвка (може да омесите на ръка).
Добавете шоколада и солта и бъркайте непрекъснато, за да се комбинират. Ако сместа е много суха, сложете няколко лъжички прясно мляко, за да може да се получи лепкава твърда смес, но не и да стане мокра.
Прибавете нарязаните орехи и ги разбъркайте с ръце, за да се разпределят равномерно.
Отрязвайте малки парчета от сместа, които оформяйте овално като картофи (получават се 16 броя).
В малка купичка сложете канелата, пудрата захар и какаото.
В тях оваляйте сладките и забийте по няколко кедрови ядки във всяка.
thespruceeats.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
БИЛКОВИ БОНБОНИ ЗА СВЕЖ ДЪХ АЛПЕНКРАФТ 75 г SALUS HAUS
БОНБОНИ ОЛИПС МЕНТОЛ И ЕВКАЛИПТ
БИЛКОВИ БОНБОНИ АЛПИ 80 г
БОНБОНИ С БАЛСАМ ОТ ГРАДИНСКИ ЧАЙ * 170 г SANCT BERNHARD
КАРМОЛИС БОНБОНИ ОТ АЛПИЙСКИ БИЛКИ С МЕД И ВИТАМИН C 75 г
КОФОЛ БОНБОНИ ЗА ГЪРЛО С АРОМАТ НА МЕД И ЛИМОН * 200
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Бонбони и дребни сладки
- Домашни шоколадови бонбони
- Шоколадови блокчета с извара и ягодово сладко
- Бонбони орео с шоколад
- Овесени бонбони с райски ябълки и фурми
- Кокосови бонбони от кондензирано мляко с бадеми
- Медени фъстъковки с тиквени и сусамови семена
- Как да направим полезни дъвки за децата в домашни условия?
- Домашни шоколадови бонбони с пълнеж от крема сирене и Бейлис
- Солени бонбони със сусам, бекон и кашкавал
- Бананови бонбони с шоколадова глазура
Коментари към Ирландски бонбони "Сладки картофи"