Зелен боб с гъби, сметана и хрупкав лук
Необходими продукти:
за лука:
- 2 чаени чаши шалот
- 3 супени лъжици брашно
- 3/4 чаена лъжица сол
- 1 чаена лъжица олио
за боба:
- 3 супени лъжици сол
- 700 грама зелен боб
- 4 супени лъжици масло
- 450 грама гъби, нарязани
- 1/2 чаена лъжица сол
- щипка индийско орехче
- 4 супени лъжици брашно
- 3/4 чаена чаша пилешки бульон
- 1 чаена чаша сметана
Начин на приготвяне:
Започнете с приготвянето на лука, като го нарежете на тънки кръгчета. Поръсете го с брашно и сол, разбъркайте, за да се разделят лукчетата и да се овалят в брашно.
Подредете ги в голяма тава и ги запечете на 180 градуса за 35 минути, като на всеки 5 минути разбърквате, за да ги обръщате.
Когато лука покафенее, извадете от фурната.
През това време бланширайте боба в подсолена вода за 10 минути и го отцедете.
Разтопете маслото в тиган и изпържете гъбите, подправени със сол, индийско орехче и пипер. Когато омекнат след около 3-4 минути, добавете брашното, разбъркайте, за да се полепи по гъбите и да попие влагата. Сипете постепенно бульона и сметаната, като бъркате, за да се разтвори брашното. Варете, докато сосът се сгъсти леко.
Смесете боба с гъбения сос и изсипете в широко плато (може и керамична тавичка), отгоре поръсете с препечения лук и сервирайте.
thespruceeats.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ЛЕЧЕБНАТА СИЛА НА ГЪБИТЕ - ЯН ЛЕЛЕЙ ДР. БИОМАСТЕР
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от зърнени и бобови култури
- Ливадна виолетка
- Едра орешарка, Едра миризливка
- Рижика, Обикновена млечница, Истинска млечница, Червена млечница, Риженка, Рижка, Рижейка и Рижийка
- Полската сърнела
- Ливаден пачи крак
- Есенна миризливка, Орешарка, Чучулетка, Сивушка
- Виолетка, Боровинка, Синьовица
- Мариновани гъби (без предварително варене)
- Кафяво - червена миризливка
- Полска печурка, Червенушка
Коментари към Зелен боб с гъби, сметана и хрупкав лук