Зеленчуково асорти за зимата
Необходими продукти:
(количеството определете сами според предпочитанията ви)
корнишони
домати
лук (дребни главички)
чесън
моркови (за предпочитане дребни)
цветно зеле
хрян
подправки по ваш вкус (черен пипер, бахар, карамфил, синапено семе, копър, анасон, дафинов лист)
сол
захар
оцетна есенция
Начин на приготвяне:
Разделете карфиола на "букетчета", почистете морковите и варете двата зеленчука в продължение на 1 - 2 минути. Измийте останалите зеленчуци, обелете лука и чесъна, сложете всичко в подходящ съд и залейте с вряща вода.
Направете маринатата като за целта първо преценете количеството вода, което ще ви е необходимо (за 1 трилитров буркан трябва 1 литър вода) и я сложете да кипне. Докато това стане, разпределете подправките на дъното на бурканите, след това подредете зеленчуците на слоеве и залейте с горещата вода. След 10 минути я отцедете в тенджера и добавете сол и захар. Обикновено пропорциите за 1 литър вода са: 50 грама сол и 25 грама захар - за краставички и 50 грама сол + 50 грама захар - за доматите, но може да сложите на вкус. Нека сместа заври активно. Сложете по 1 супена лъжица оцетна есенция на трилитров буркан. Залейте зеленчуците с маринатата и затворете.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Консерви
- Зеленчуци
- Туршиите и техните ползи за здравето на човек
- Рецепти за туршия от зеле и моркови
- Консервиране на прясно зеле с дюля, хрян и царевица
- Кимчи - зеле по корейски
- Цветно зеле по корейски
- Включете туршия в менюто си, за да подобрите храносмилането
- Рецепти за туршия със зелен боб
- Джардиниера – италианска туршия
- Облекчете дискомфорта в стомаха със сок от кисели краставички
Коментари към Зеленчуково асорти за зимата