Запечени картофи с див чесън, сирене и сметана

Необходими продукти:
- 1 1/2 килограма картофи
- 500 милилитра сметана
- 100 грама сирене, настъргано
- 50 грама пармезан, настърган
- 10 листа див чесън, нарязани на тънко
- прясно смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
- Обелете картофите и ги нарежете на тънки шайби.
- В подходящ съд ги смесете с пармезана, голяма част от сиренето, сметаната и чесъна.
- Поръсете с черен пипер на вкус и разбъркайте с помощта на голяма лъжица.
- Изсипете сместа в тава с дълбочина около 5 сантиметра и поръсете с останалото сирене.
- Притиснете внимателно надолу, за да изравните повърхността.
- Печете в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 1 час.
- След 30 минути извадете тавичката от фурната и отново притиснете картофите надолу, за да потънат в сметаната.
- Върнете обратно във фурната и продължете да печете до пълна готовност на ястието.
Забележка!
Ако не разполагате с див чесън, можете да го замените с 4 скилидки чесън и да добавите нарязан пресен магданоз.
Приятен апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от картофи
- Печени картофи с подправки
- Печени картофи с броколи и соев сос
- Цели печени картофи с млечен сос
- Рецепти за картофи на фурна с розмарин и чесън
- Печени картофи в патешка мас с чесън и мащерка
- Запечени картофи с чесън, гъби и лук
- Печени картофи в царевична панировка
- Печени картофи с лук, мащерка и оцет
- Печени картофи с крема сирене
- Печени картофи с масло и пармезан
Коментари към Запечени картофи с див чесън, сирене и сметана