Запеканка с яйца, спанак и хляб

Необходими продукти:
- 250 грама хляб, накъсан на залъци
- 2 супени лъжици зехтин
- 1 чаена лъжица сол
- 1 килограм спанак (или микс с кейл, листа от цвекло, манголд и др.)
- 300 грама бекон, нарязан на парченца
- 12 стръка зелен лук, нарязани на ситно
- 10 скилидки чесън, нарязани на тънки филийки
- 2 червени люти чушки или 1 чаена лъжица лют пипер на люспи
- 2 чаени чаши сметана
- 1/2 чаена чаша нарязан копър
- 1/2 чаена чаша настърган пармезан за поръсване, по желание
- 6 яйца
Начин на приготвяне:
Хлябът посолете и запечете за 18-20 минути на 200 градуса, след което намалете температурата на фурната на 165 градуса.
В касерола бланширайте зелениите и след това ги отцедете и изплакнете със студена вода. Изстискайте колкото можете повече вода от тях и ги сложете върху дъска. Нарежете ги на едро.
Изпържете бекона, докато стане хрупкав. Добавете чесъна, лука и чили чушката. Когато омекнат в тигана сложете и зеленчуците, подправете със сол и разбъркайте. Добавете малко пармезан в сместа.
Разпределете зеленчуците върху хляба и направете 6 кладенеца в повърхността, където чукнете по 1 яйце. Поръсете с още пармезан, ако желаете, подправете със сол и пипер и опечете докато яйцата се сготвят - за около 20 минути. Охладете преди сервиране.
За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: bonappetit.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Топли предястия
- Запеканка от спанак със сирена, чесън и гъби
- Запеканка от спанак с яйца
- Запеканка от кейл с масло и кашкавал
- Запеканка от спанак с картофи, чесън и сирена
- Зеленчукова запеканка с извара
- Запеканка с пилешко филе, броколи и кисело мляко
- Спанак със сварени яйца в сос Бешамел
- Картофи на фурна с кайма, кашкавал и мащерка
- Запеканка с прясно мляко, яйца и коприва
- Тиквички на фурна с домати и картофи
Коментари към Запеканка с яйца, спанак и хляб