Начало Хранене Рецепти Основни ястия От зърнени и бобови Запеканка от елда и извара със спанак и яйца

Запеканка от елда и извара със спанак и яйца

Запеканка от елда и извара със спанак и яйца - изображение

Необходими продукти:

  • 1/2 чаена чаша елда
  • 1 неголяма глава лук
  • 250 грама спаначени листа
  • 250 грама извара
  • 70 грама ароматно сирене (чедър, пармезан или друго)
  • 30 грама орехови ядки
  • 2 яйца
  • щипка настъргано индийско орехче
  • прясно смлян черен пипер
  • сол

 

Начин на приготвяне:

Кипнете чаша и половина вода в тенджера. Подсолете, изсипете елдата и нека зърната се варят до готовност.

елда

В сух тиган изпечете ореховите ядки за 3 минути, след което ги нарежете едро.

орехи

Лука обелете и накълцайте ситно, изпържете го в зехтин до омекване.

лук

Тогава изсипете спанака в съда, разбъркайте и три минути по-късно подправете, добавете орехите и свалете тигана от огъня.

Избраното сирене настържете с помощта на ситно ренде и отделете 2 супени лъжици за поръсване на запеканката.

Останалото количество смесете с изварата и елдата.

извара

Сгорещете фурната до 175 градуса. Разпределете комбинацията в две големи форми за печене, предварително подмазани с масло. По повърхността сложете спанака и поръсете със заделеното сирене.

В средата на двете порции направете вдлъбнатини, в които чукнете по едно яйце. Подсолете.

Поставете формите във фурната за 15-20 минути, за да може белтъците на яйцата да стегнат напълно.

запеканка от елда и извара

Да ви е вкусно!


За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: gastronom.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиХрани и ястияДиетиЗдравни съветиБотаникаЛюбопитноЛечения