Задушен шаран с грах
Необходими продукти:
1 шаран около 1 - 1,5 килограма
1 - 2 глави лук (може да използвате праз)
1 - 2 средни моркова
консервиран грах на вкус (примерно 1 консерва)
щипка сух босилек или стрък пресен
сол и черен пипер на вкус
олио
Начин на приготвяне:
Почистете рибата, отрежете главата, нарежете на порции шарана и ги натрийте със сол.
Настържете морковите, лука нарежете на тънки полукръгчета (ако използвате праз, нарежете го на кръгчета).
Нагорещете олио в подходящ съд, прибавете лука и пържете, докато се появи специфичният аромат. След това подсолете, сложете морковите, разбъркайте и задушете всичко в продължение на 2 - 3 минути.
Добавете граха към останалите зеленчуци (отцеден от течността) и върху него разпределете парчетата риба. Затворете съда с капак и оставете ястието да се задушава до готовност (около 15 - 20 минути).
От рибата и зеленчуците се отделят сокове, ако ви се струва, че течността е много, махнете капака, за да може да се изпари и сосът да се сгъсти (колкото по-гъст, толкова по-вкусно ще се получи).
Готовото ястие оставете да постои известно време и тогава поднесете топло, не горещо.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от риба и морски продукти
- Как да изчистим шаран бързо и лесно
- Пържен шаран с чеснов сос
- Рецепти за пълнен шаран с ориз и гъби
- Рецепти за пълнен шаран с домати и лук на фурна
- Шаран на фурна със зеленчуци
- Шаран див
- Рецепти за пълнен шаран с кромид и с праз лук
- Шаран
- Шаран с лук, гъби и кашкавал
- Пържен цял шаран с лук
Коментари към Задушен шаран с грах