Желиран десерт с панакота и мандарина
Необходими продукти:
за първия слой:
- 5 желатинови листа
- 2 супени лъжици захар
- 430 милилитра Просеко
- 2 мандарини
- 40 грама семена нар
за втория слой:
- 6 листа желатин
- 3 супени лъжици захар
- 654 милилитра сок от мандарина
за третия слой:
- 4 1/2 желатинови листа
- 225 милилитра прясно мляко
- 600 милилитра сметана
- 90 грама захар
- семенцата от половин шушулка ванилия
Начин на приготвяне:
Намазнете силиконова форма за кекс с малко олио.
Започнете с приготвянето на първия слой, който при обръщането на кекса ще бъде най-отгоре.
За целта сложете желатина в купа и го полейте със студена вода, накиснете 5 минути. Междувременно сложете 140 милилитра вода в касерола и сложете захарта, загрейте, за да се разтопят кристалите. Изстискайте водата от желатиновите листа и ги сложете в захарния сироп. Свалете от котлона и оставете за 10 минути сместа, след което сипете вътре Просекото. Изсипете в тава и охладете за 1 час.
Почистете внимателно мандарините и обелете от белия слой. Подредете ги в желето в тавата, сложете и семената от нар. Напълно изстудете за 4 часа, след което продължете със следващия слой.
Накиснете желатина и направете сироп по същия начин както на първия слой, но вместо Просеко, сложете сока от мандарина. Внимателно изсипете върху първия слой и охладете отново за 4 часа.
За слой номер 3 накиснете по същия начин желатина. Млякото, сметаната, захарта и ванилията затоплете. Когато течността заври свалете от котлона. Изстискайте водата от желатина и сложете към млякото. Охладете за поне 30 минути, след което изсипете в тавата. Приберете в хладилник отново за минимум 4 часа, а най-добре за една нощ.
Преди сервиране потопете формата за кекс за 5-10 секунди в гореща вода, за да се освободят страните и внимателно обърнете десерта върху блат.
Съхранявайте в хладилник до момента на сервиране.
Десертът може да се съхранява до 3 дни в хладилник.
realfood.tesco.com
Коментари към Желиран десерт с панакота и мандарина