Домашна апетитка с чорбаджийски чушки (селска апетитка)
В българската кухня съществуват най-различни разядки, сосове, добавки към основните ястия, лютеници, лютивки и прочие апетитни изпълнения, които могат да се консумират и просто така... върху филия хляб. Точно такова е и сегашното ни предложение, което носи името апетитка. Има ли нужда от повече думи и представяния, когато само наименованието е достатъчно, за да се разбере, че това е нещо, което си заслужава да бъде приготвено и опитано.
Рецептите за направата на апетитка са разнообразни. Общото помежду им е, че основата на всички обикновено е от домати и/или чушки. И тази не прави изключение, като доматите се изваряват, докато се получи пюре. За целта нарязвате доматите, слагате ги в тенджера и варите, докато течността се изпари и остане само гъста доматена каша. Характерното за тази рецепта е, че съдържа чорбаджийски чушки. Апетитката е позната като селска.
Подправките са представени от традиционните магданоз и чесън, като вече сигурно си представяте какъв аромат се носи във въздуха, само докато четете. Някои домакини добавят мащерка и риган, но ние няма да използваме.
Какви продукти са необходими, за да си направите селска апетитка:
- 5-6 килограма печени червени чушки (капия)
- 1 килограм чорбаджийски чушки
- 2 глави чесън
- 800 грама доматено пюре
- връзка магданоз
- смлян черен пипер на вкус
За маринатата са нужни:
- 2 чаени чаши олио
- 2 чаени чаши оцет
- 2 чаени чаши захар (може и по-малко)
- 4 супени лъжици сол
Как се прави апетитката с чорбаджийски чушки
Налейте олиото и оцета в подходящ голям съд, прибавете захарта и солта. Когато маринатата кипне, в нея изсипете суровите и нарязани чорбаджийски чушки (нарежете ги на парчета с дължина около 1-2 сантиметра). Нека се пържат 10 минути и тогава сложете печените, обелени и нарязани на ситно червени чушки. След още 10 минути пържене добавете доматеното пюре (изварени домати). Всичко се приготвя още 10-15 минути, като не забравяте да бъркате.
Когато свалите съда от огъня, прибавете обеления и нарязан на ситно чесън, накълцания пресен магданоз и смлян черен пипер на вкус.
Разбъркайте апетитката и разпределете в стерилизирани бурканчета.
>>> Шест начина за стерилизиране на бурканите
Затворете ги и сварете за 20 минути.
Когато са готови, обърнете с капаците надолу, докато съдържанието се охлади напълно.
Рецептата за тази апетитка е изровена от тефтерчето на баба :)
Да ви е вкусно!
снимки: Личен архив
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Консерви
- Зеленчуци
- Рецепти за домашна фино смляна лютеница и сладка с локум и лукчета
- Рецепти за домашна лютеница с чесън
- Домашна апетитка с патладжани, домати, чесън и магданоз
- За да обелите печените чушки по-лесно, намажете ги със зехтин
- Как да приготвим лютеница - полезни съвети
- Рецепти за домашна едросмляна лютеница
Коментари към Домашна апетитка с чорбаджийски чушки (селска апетитка)