Домашна апетитка с печени чушки и чесън (изпитана рецепта)

В българската кухня съществуват най-различни разядки, сосове, добавки към основните ястия, лютеници, лютивки и прочие апетитни изпълнения, които могат да се консумират и просто така... върху филия хляб. Точно такова е и сегашното ни предложение, което носи името апетитка. Има ли нужда от повече думи и представяния, когато само наименованието е достатъчно, за да се разбере, че това е нещо, което си заслужава да бъде приготвено и опитано.
Рецептите за направата на апетитка са разнообразни. Общото помежду им е, че основата на всички обикновено е от домати и/или чушки. И тази не прави изключение, като доматите са изварени и са във вид на пюре. Подправките са представени от традиционните магданоз и чесън, като вече сигурно си представяте какъв аромат се носи във въздуха, само докато четете. Някои домакини добавят мащерка и риган, но ние няма да използваме. Но стига приказки, ето и рецептата.
Какви продукти са необходими, за да си направите апетитка:
- 5-6 килограма печени червени чушки (капия)
- 1 килограм чорбаджийски чушки
- 2 глави чесън
- 800 грама доматено пюре
- връзка магданоз
- смлян черен пипер на вкус
За маринатата са нужни:
- 2 чаени чаши олио
- 2 чаени чаши оцет
- 2 чаени чаши захар (може и по-малко)
- 4 супени лъжици сол
Как се прави апетитката
Налейте олиото и оцета в подходящ голям съд, прибавете захарта и солта. Когато маринатата кипне, в нея изсипете суровите и нарязани чорбаджийски чушки (нарежете ги на парчета с дължина около 1-2 сантиметра). Нека се пържат 10 минути и тогава сложете печените, обелени и нарязани на ситно червени чушки. След още 10 минути пържене добавете доматеното пюре (изварени домати). Всичко се приготвя още 10-15 минути, като не забравяте да бъркате.
Когато свалите съда от огъня, прибавете обеления и нарязан на ситно чесън, накълцания пресен магданоз и смлян черен пипер на вкус.
Разбъркайте апетитката и разпределете в бурканчета, които стерилизирайте в продължение на 20 минути във вряща вода.
Когато са готови, обърнете с капаците надолу, докато съдържанието се охлади напълно.
Рецептата за тази апетитка е изровена от тефтерчето на баба :)
Добър апетит!
снимки: Личен архив
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Консерви
- Зеленчуци
- Роден професор: Лютеницата и гювечето ни са изключително полезни храни
- Рецепти за домашна лютеница с чесън
- Рецепти за домашна фино смляна лютеница и сладка с локум и лукчета
- Рецепти за домашна едросмляна лютеница
- Внимание! Лютеница-убиец дебне в килера
- Домашна апетитка с патладжани, домати, чесън и магданоз
- Как да приготвим лютеница - полезни съвети
- За да обелите печените чушки по-лесно, намажете ги със зехтин
- Домашната лютеница може да е опасна заради калайдисаните съдове, в които се приготвя
Коментари към Домашна апетитка с печени чушки и чесън (изпитана рецепта)