Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Консерви Зеленчуци Рецепти за домашна едросмляна лютеница

Рецепти за домашна едросмляна лютеница

от 25 юли 2017г., обновено на 02 сеп 2020г.
Редактор: Ваня Боянова
Рецепти за домашна едросмляна лютеница - изображение
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

Лютеницата е традиционен български продукт, който се приготвя обикновено от смлени печени чушки, домати, лук, патладжани, моркови и подправки. Основната съставка, която придава характерния вкус и цвят на лютеницата, са чушките. За подправяне се използват сол, черен пипер, кимион, чесън и по желание за пикантност люти чушки, а за сладост – захар. Добавя се мазнина (олио) задължително и сварени картофи (по желание), за да се получи желаната гъстота. Лютеницата е неизменна част от българската трапеза целогодишно. Сервира се като гарнитура към месни ястия, картофи, ориз, риба или тестени изделия. В комбинация с варен боб и лук се приготвя традиционната българска салата боб с лютеница. Лесна, бърза и любима на поколения закуска е намазана филия с лютеница и натрошено сирене. Ето няколко оригинални стари рецепти как да си приготвите традиционна домашна едросмляна лютеница.

Едросмляна домашна лютеница на фурна

Необходими продукти (за 1 килограм лютеница):

  • 1 килограм червени чушки
  • 1 среден по големина патладжан
  • 3 супени лъжици доматена паста
  • 1 супена лъжица сол
  • 2 супени лъжици захар
  • 1/2 чаена чаша олио

Забележка:

Въпреки указаните количества сол и захар, опитвайте на вкус и коригирайте количествата според вашите предпочитания.

Начин на приготвяне:

Подредете чушките и патладжана в тава, застлана с лист пергамент. Загрейте фурната на 250 градуса и ги запечете за 30 минути. Охладете и обелете люспите от зеленчуците. Пригответе машинка за месо и ги смелете едро. Сложете сместа в тава, добавете солта, захарта, доматената паста и олиото. Разбъркайте, покрийте с алуминиево фолио и върнете във фурната. Намалете градусите на 160 и гответе около час, разбърквайки периодично. Охладете, разсипете сместа в бурканчета. Намажете си филийки с лютеница и хапнете.

Да ви е сладко!

Едросмляна домашна лютеница с моркови

Необходими продукти:

  • 3 килограма моркови
  • 20 килограма чушки, печени
  • 10 килограма домати, обелени
  • 5 килограма патладжани, почистени и изпечени
  • сол на вкус
  • 200 грама захар
  • 10 грама смлян кимион
  • 10 грама черен пипер
  • 2 супени лъжици ронена чубрица (по желание)
  • 4-5 броя люти чушки, наситнени
  • 1 литър олио

Начин на приготвяне:

Сварете до леко омекване морковите в подсолена вода, след което ги нарежете на едро. Измийте, обелете и смелете доматите. Изпечете чушките в чушкопек или във фурна, поставете ги в тенджера и затворете с капак, за да се задушат. След това ги обелете, почистете и нарежете на едри парчета. Изпечете патладжаните, обелете ги, нарежете на парчета, посолете и оставете да престоят за 1-2 часа. Ако желаете да приготвите фино смляна лютеница, смелете зеленчуците в мелачка или в кухненски робот.

Изсипете в голям съд (тенджера, казан или друг) доматеното пюре и варете на бавен огън, като разбърквате непрекъснато с дълга дървена бъркалка до сгъстяване на сместа. Добавете чушките, патладжаните, морковите и продължете да готвите на бавен огън, без да спирате да бъркате.

След като количеството на сместа се намали наполовина, налейте в нея на тънка струйка олиото и овкусете със сол, захар, черен пипер и кимион (не спирайте да бъркате, за да не загори по дъното). По желание добавете чубрица и наситнени люти чушки. Опитайте на вкус и подправете според вашите желания. Продължете да варите на бавен огън до получаване на желаната гъстота, като разбърквате често.

След като лютеницата е готова, свалете съда от котлона (или огъня), изчакайте леко да изстине, напълнете в предварително стерилизирани бурканчета и затворете с изварени капачки. Подредете ги в голям съд, пълен с вода, и варете около 15-20 минути, след което извадете бурканчетата лютеница и обърнете с капачките надолу. След като изстинат, приберете ги на сухо и хладно място.

Съвети за приготвяне на лютеница

  • Зеленчуците (чушките и патладжаните) може да изпечете във фурна, на скара, върху тенекия, на плоча или в чушкопек. По възможност използвайте домашно произведени зеленчуци, за да получите вкусна и ароматна лютеница.
  • Заменете доматената паста с пресни меки домати. Премахнете им обелката и настържете на ренде или смелете през мелачка или кухненски робот.
  • Ако желаете лютеницата да бъде пикантна, добавете няколко люти чушки, смлени или нарязани на ситно.
  • В някои рецепти за домашна лютеница се добавят лук и моркови, които се сваряват, докато леко омекнат и след това се добавят към другите зеленчуци.
  • В оригиналните рецепти за традиционна домашна лютеница се използват само чушки и домати, които могат да се добавят както печени, така и сурови в големия съд за варене.
  • Важно е по време на варенето лютеницата да се разбърква почти непрекъснато, за да не загори по дъното. Процесът е дълъг, но си заслужава отделеното време и положените усилия.
Източник:

epicurious.com
Снимка: flickr.com

Още по темата:
  • Домашна апетитка с чорбаджийски чушки (селска апетитка) Домашна апетитка с чорбаджийски чушки (селска апетитка)
  • Домашна апетитка с патладжани, домати, чесън и магданоз Домашна апетитка с патладжани, домати, чесън и магданоз
  • Рецепти за домашна лютеница с чесън Рецепти за домашна лютеница с чесън
  • Рецепти за домашна фино смляна лютеница и сладка с локум и лукчета Рецепти за домашна фино смляна лютеница и сладка с локум и лукчета
5.0/5 1 оценка

Коментари към Рецепти за домашна едросмляна лютеница

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Рецепти за домашна едросмляна лютеница
    www.framar.bg 
    на 07 June 2025 в 10:32
    Коментирайте "Рецепти за домашна едросмляна лютеница"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Консерви
  • Зеленчуци
  • Домашна апетитка с чорбаджийски чушки (селска апетитка)
  • Как да приготвим лютеница - полезни съвети
  • Рецепти за домашна лютеница с чесън
  • Рецепти за домашна фино смляна лютеница и сладка с локум и лукчета
  • Домашна апетитка с патладжани, домати, чесън и магданоз
  • За да обелите печените чушки по-лесно, намажете ги със зехтин
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Правили ли сте домашна бира?

преди 2002 дни, 23 часа и 8 мин.

Готварски книги или рецепти от кулинарни страници в интернет използвате?

преди 2081 дни, 18 часа и 45 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

40 години от създаването на Excel ще отбележи международната конференция Bulgaria Excel Days 2025

преди 22 часа и 22 мин.

Парасейлинг - какво представлява? Опасен ли е?

преди 1 дни, 39 мин.

Регистър на заетостта в НАП: Как да проверите вашите трудови договори онлайн

преди 1 дни, 21 часа и 16 мин.

Въвеждане на еврото - най-често задаваните въпроси и отговорите от БНБ

преди 3 дни, 12 часа и 51 мин.
Всички

АНКЕТА

Как ще ни повлияе приемане на еврото?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

L-АРГИНИН капсули 500 мг * 50 HOLLAND & BARRETT

ДЖОНСЪН BEDTIME БЕБЕШКИ ШАМПОАН 500 мл

ГЛЮКОЗАМИН СУЛФАТ + КУРКУМА таблетки * 120 УЕБЪР НАТУРАЛС

АРОМАНДИСЕ КРИСТАЛИ С ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ЛИМОН 10 г

ГИНКО БИЛОБА ЕКСТРА капсули 120 мг * 300 УЕБЪР НАТУРАЛС

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ХАЙП ЛИВЪР ГАРД ВКУС МАЛИНА 196 г

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 06 юни 2025г. в 13:04:35

ЗАФРИЛА таблетки 2 мг * 28

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 06 юни 2025г. в 13:02:44

ХАЙП ЛИВЪР ГАРД ВКУС МАЛИНА 196 г

Коментар на: Н. Руменова от 06 юни 2025г. в 13:02:09

АНАФРАНИЛ таблетки 25 мг * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 06 юни 2025г. в 12:55:12

АМИТРИПТИЛИН таблетки 25 мг * 60 МАЙЛАН

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 06 юни 2025г. в 12:53:20
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival