Рецепти за домашна едросмляна лютеница
Лютеницата е традиционен български продукт, който се приготвя обикновено от смлени печени чушки, домати, лук, патладжани, моркови и подправки. Основната съставка, която придава характерния вкус и цвят на лютеницата, са чушките. За подправяне се използват сол, черен пипер, кимион, чесън и по желание за пикантност люти чушки, а за сладост – захар. Добавя се мазнина (олио) задължително и сварени картофи (по желание), за да се получи желаната гъстота. Лютеницата е неизменна част от българската трапеза целогодишно. Сервира се като гарнитура към месни ястия, картофи, ориз, риба или тестени изделия. В комбинация с варен боб и лук се приготвя традиционната българска салата боб с лютеница. Лесна, бърза и любима на поколения закуска е намазана филия с лютеница и натрошено сирене. Ето няколко оригинални стари рецепти как да си приготвите традиционна домашна едросмляна лютеница.
Едросмляна домашна лютеница на фурна
Необходими продукти (за 1 килограм лютеница):
- 1 килограм червени чушки
- 1 среден по големина патладжан
- 3 супени лъжици доматена паста
- 1 супена лъжица сол
- 2 супени лъжици захар
- 1/2 чаена чаша олио
Забележка:
Въпреки указаните количества сол и захар, опитвайте на вкус и коригирайте количествата според вашите предпочитания.
Начин на приготвяне:
Подредете чушките и патладжана в тава, застлана с лист пергамент. Загрейте фурната на 250 градуса и ги запечете за 30 минути. Охладете и обелете люспите от зеленчуците. Пригответе машинка за месо и ги смелете едро. Сложете сместа в тава, добавете солта, захарта, доматената паста и олиото. Разбъркайте, покрийте с алуминиево фолио и върнете във фурната. Намалете градусите на 160 и гответе около час, разбърквайки периодично. Охладете, разсипете сместа в бурканчета. Намажете си филийки с лютеница и хапнете.
Да ви е сладко!
Едросмляна домашна лютеница с моркови
Необходими продукти:
- 3 килограма моркови
- 20 килограма чушки, печени
- 10 килограма домати, обелени
- 5 килограма патладжани, почистени и изпечени
- сол на вкус
- 200 грама захар
- 10 грама смлян кимион
- 10 грама черен пипер
- 2 супени лъжици ронена чубрица (по желание)
- 4-5 броя люти чушки, наситнени
- 1 литър олио
Начин на приготвяне:
Сварете до леко омекване морковите в подсолена вода, след което ги нарежете на едро. Измийте, обелете и смелете доматите. Изпечете чушките в чушкопек или във фурна, поставете ги в тенджера и затворете с капак, за да се задушат. След това ги обелете, почистете и нарежете на едри парчета. Изпечете патладжаните, обелете ги, нарежете на парчета, посолете и оставете да престоят за 1-2 часа. Ако желаете да приготвите фино смляна лютеница, смелете зеленчуците в мелачка или в кухненски робот.
Изсипете в голям съд (тенджера, казан или друг) доматеното пюре и варете на бавен огън, като разбърквате непрекъснато с дълга дървена бъркалка до сгъстяване на сместа. Добавете чушките, патладжаните, морковите и продължете да готвите на бавен огън, без да спирате да бъркате.
След като количеството на сместа се намали наполовина, налейте в нея на тънка струйка олиото и овкусете със сол, захар, черен пипер и кимион (не спирайте да бъркате, за да не загори по дъното). По желание добавете чубрица и наситнени люти чушки. Опитайте на вкус и подправете според вашите желания. Продължете да варите на бавен огън до получаване на желаната гъстота, като разбърквате често.
След като лютеницата е готова, свалете съда от котлона (или огъня), изчакайте леко да изстине, напълнете в предварително стерилизирани бурканчета и затворете с изварени капачки. Подредете ги в голям съд, пълен с вода, и варете около 15-20 минути, след което извадете бурканчетата лютеница и обърнете с капачките надолу. След като изстинат, приберете ги на сухо и хладно място.
Съвети за приготвяне на лютеница
- Зеленчуците (чушките и патладжаните) може да изпечете във фурна, на скара, върху тенекия, на плоча или в чушкопек. По възможност използвайте домашно произведени зеленчуци, за да получите вкусна и ароматна лютеница.
- Заменете доматената паста с пресни меки домати. Премахнете им обелката и настържете на ренде или смелете през мелачка или кухненски робот.
- Ако желаете лютеницата да бъде пикантна, добавете няколко люти чушки, смлени или нарязани на ситно.
- В някои рецепти за домашна лютеница се добавят лук и моркови, които се сваряват, докато леко омекнат и след това се добавят към другите зеленчуци.
- В оригиналните рецепти за традиционна домашна лютеница се използват само чушки и домати, които могат да се добавят както печени, така и сурови в големия съд за варене.
- Важно е по време на варенето лютеницата да се разбърква почти непрекъснато, за да не загори по дъното. Процесът е дълъг, но си заслужава отделеното време и положените усилия.
epicurious.com
Снимка: flickr.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Консерви
- Зеленчуци
- Домашна апетитка с чорбаджийски чушки (селска апетитка)
- Рецепти за домашна фино смляна лютеница и сладка с локум и лукчета
- Рецепти за домашна лютеница с чесън
- Домашна апетитка с патладжани, домати, чесън и магданоз
- За да обелите печените чушки по-лесно, намажете ги със зехтин
- Как да приготвим лютеница - полезни съвети
Коментари към Рецепти за домашна едросмляна лютеница