Рецепти за домашна лютеница с чесън
Лютеницата е традиционен български продукт, който може да се приготви по много различни рецепти според региона. Консумира се целогодишно, предимно под формата на филия намазана с лютеница или като гарнитура към месни ястия, ориз, риба и други. Основните съставки за направата на лютеница са чушки и домати, а освен това могат да се добавят и чесън, лук, патладжани, моркови и други зеленчуци. За подправяне се използват сол, захар и олио, но може да се овкуси и с оцет, зелени подправки и дори с локум и лукчета, което е една нетрадиционна, но интересна рецепта за сладка лютеница. Представяме ви няколко оригинални рецепти как да си приготвите домашна едросмляна и фино смляна лютеница с чесън.
Бърза едросмляна лютеница с пържени чушки, чесън и магданоз
Необходими продукти:
- 1,5 килограма червени чушки, изпечени и обелени
- 1/2 глава чесън, наситнен или цял
- 1 килограм домати, обелени и ситно нарязани (заедно със сока им)
- 1 голяма връзка магданоз, ситно нарязана
- 1 люта чушка, наситнена
- 100-120 грама захар
- 100 милилитра винен оцет
- 100 милилитра олио
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Обелете и почистете изпечените чушки, нарежете ги на едри парчета. Изсипете ги в съд с нагорещеното олио и пържете в продължение на 10-15 минути при непрекъснато бъркане. Прибавете чесъна и гответе още 1-2 минути. След това сложете доматите, захарта и задушете за още 20 минути. Около 5 минути, преди да свалите съда от котлона, сложете ситно нарязаните пресен магданоз на вкус и лютата чушка (може със или без семената), разбъркайте. Налейте оцета, подсолете и веднага свалете съда от огъня. Покрийте с капак и оставете сместа да престои 1 час.
Поднесете едросмляната лютеница върху филия пресен домашен хляб с хубаво сирене. Ако желаете, може да затворите в стерилизирани буркани и да пастьоризирате в продължение на 15-20 минути.
Фино смляна лютеница със сварени чушки, орехи и чесън
Необходими продукти:
- 500-700 грама сладки червени чушки
- 250-350 грама добре узрели домати
- 1 глава чесън
- 60-70 милилитра олио
- орехови ядки на вкус
- сол и оцет на вкус
Начин на приготвяне:
Измийте доматите, нарежете ги на малки парчета и сложете в тенджера. Поставете на котлона и гответе, докато омекнат. След това ги прокарайте през сито и сварете полученото пюре до сгъстяване. Измийте чушките, почистете ги от дръжките и семената, сверете ги в подсолена вода, докато омекнат достатъчно и също прокарайте през сито или пюрирайте.
Смесете двете пюрета, към тях прибавете олиото, сол на вкус и поставете съда на котлона. Варете сместа, докато се сгъсти и започне да се запържва, разбърквайте често. Когато това стане, оставете да се охлади и тогава добавете сол, счукани чесън и орехи, оцет на вкус. Фино смляната лютеница е готова за консумация.
Ако искате да я съхраните за зимата, разпределете я в стерилизирани бурканчета, докато е още гореща, и затворете с капаци.
Фино смляна лютеница с чесън и целина
Необходими продукти:
- 3 килограма червени месести сладки чушки
- 1 килограм домати
- 15 грама смлян лют червен пипер
- 20-30 грама чесън
- няколко стръка целина
- 250 милилитра олио
- 3-5 супени лъжици захар
- 1-2 супени лъжици сол
Начин на приготвяне:
Измийте чушките и ги изпечете в сух тиган, чушкопек или във фурната до готовност. Сложете ги в тенджера, затворете с капак и оставете да престоят около 30-40 минути, след което ги обелете и почистете от семената.
Измийте доматите, сложете ги за 2-3 минути във вряща вода, след това извадете и пуснете в съд със студена вода. Обелете ципите.
Смелете чушките, доматите и целината с помощта на блендер или кухненски робот. Може да използвате и машинка за мелене на месо. Получената смес изсипете в тенджера с дълбоко дъно и варете до консистенция на пюре. Прибавете солта, захарта, червения пипер, намачкания чесън и олиото. Продължете да варите още 5-7 минути.
Когато свалите тенджерата от котлона, разпределете фино смляната лютеница в стерилизирани бурканчета и затворете, докато е още гореща. Увийте в одеяло и оставете да престои една нощ. След това приберете на хладно място.
Добър апетит!
epicurious.com
Снимки: freepik.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Консерви
- Зеленчуци
- Рецепти за домашна фино смляна лютеница и сладка с локум и лукчета
- Домашна апетитка с чорбаджийски чушки (селска апетитка)
- Рецепти за домашна едросмляна лютеница
- Домашна апетитка с патладжани, домати, чесън и магданоз
- Как да приготвим лютеница - полезни съвети
- За да обелите печените чушки по-лесно, намажете ги със зехтин
Коментари към Рецепти за домашна лютеница с чесън