Домашен локум с портокалови корички и орехи
Необходими продукти:
1/4 чаена чаша нишесте
1 чаена чаша вода
2,5 чаена чаша захар
5 супени лъжици настъргана портокалова кора
ядките на 10 ореха
пудра захар за овалване
Начин на приготвяне:
Налейте 1/2 чаша от водата в тенджера и изсипете захарта. Поставете съда на котлона (на средна температура) и нека сиропът се приготвя в продължение на около 15 минути, след като заври.
Изсипете нишестето в отделен съд и залейте с останалото количество хладка вода. Разбъркайте старателно, за да стане сместа еднородна без бучки.
Прибавете разтвореното нишесте към захарния сироп, като непосредствено преди наливането разбъркате отново. Това трябва да направите, когато съдържанието на тенджерата започне да ври енергично.
След това нека всичко къкри на тих огън, прибавете настърганата цитрусова кора.
Орехите изпечете в сух тиган, отстранете обвивката им, нарежете ги и сложете в сместа на котлона.
Сместа се вари, докато започне да се отделя от стените на тенджерата.
Покрийте дъното и стените на подходяща форма с хартия за печене или фолио, намажете с масло и изсипете получената смес (слоят да бъде с дебелина около 2 сантиметра).
Приберете в хладилника за 5 часа, за да може десертът да стегне, след което нарежете на кубчета и оваляйте в пудра захар.
Вече може да се насладите на вкусен домашен локум с орехи.
Добър апетит!
Коментари към Домашен локум с портокалови корички и орехи