Домашен кекс с маслени трохи и канела
Необходими продукти:
За маслените трохи:
- 1/3 чаена чаша кафява захар
- 1/2 чаена лъжичка канела
- 1/4 чаена лъжичка сол
- 4 супени лъжици безсолно масло, разтопено
- 3/4 чаена чаша брашно
За кекса:
- 1 1/4 чаени чаши брашно
- 1/2 чаена чаша царевично брашно
- 2 чаени лъжички бакпулвер
- 1/2 чаена лъжичка сол
- 1/2 чаена чаша безсолно масло със стайна температура
- 1 чаена чаша захар
- 2 големи яйца
- 1/2 чаена чаша мътеница
- пудра захар за поръсване
За гарниране:
- пресни плодове
- заквасена сметана
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 180 градуса.
- Подмажете кръгла форма за печене с размери 20 сантиметра и я поръсете с брашно. Отърсете излишъка.
- В купа смесете кафявата захар, канелата, солта и маслото.
- Добавете брашното и разбъркайте с вилица, докато сместа придобие вид на мокър пясък. Покрийте и приберете купата в хладилника.
- В голяма купа смесете двата вида брашно, бакпулвера и солта.
- В друга купа разбийте с миксер маслото и захарта в продължение на 2 минути.
- Добавете яйцата едно по едно и разбивайте след всяко добавяне.
- Прибавете яйчената смес и мътеницата в купата със сухите съставки, като ги редувате 3 пъти. Разбъркайте до гладка смес.
- Изсипете кексовото тесто в подготвената форма и поръсете с охладените маслени трохи.
- Печете в продължение на 40-45 минути и оставете да се охлади напълно.
- Поръсете масления кекс с пудра захар, гарнирайте с пресни плодове и заквасена сметана и поднесете.
Да ви е сладко!
Снимки: turniptheoven.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Бананов кекс с овесени ядки и орехи
- Лесен шоколадов кекс с масло
- Кекс с райски ябълки, орехи и глазура от крема сирене
- Пандишпанов кекс с масло
- Боровинков кекс с кисело мляко, мед и канела
- Портокалов кекс с шоколадови парченца
- Как да направите перфектното суфле
- Кекс от сушени плодове и ядки
- Шоколадов сладкиш с прясно мляко и заквасена сметана
- Кекс с червени боровинки
Коментари към Домашен кекс с маслени трохи и канела