Доматен сос за пица с пресни домати
Необходими продукти:
- 2,5 килограма домати
- 3 супени лъжици зехтин
- 2 средни глави лук
- 4 скилидки чесън
- по 1 чаена лъжица сухи босилек, мащерка и риган
- 2 чаени лъжици готварска сол
- 1/2 чаена лъжица черен пипер
- 1-2 чаени лъжици захар (по желание)
- 2 супени лъжици доматена паста
Начин на приготвяне:
В голяма танджера сложете вода да заври. Направете малък Х от долната страна на всеки домат и го сложете във врялата вода за около 1 минута. Извадете доматите в леденостудена вода, нека престоят за известно време, обелката им ще започне да се отлепя.
Обелете доматите и ги нарежете на кубчета.
Нарежете лука на ситно и го запържете в зехтина в голяма тенджера, докато започне да покафенява.
Пресовайте скилидките чесън и ги прибавете към лука, след минута сложете доматите и подправките, с изключение на солта, пипера и захарта (ако използвате).
Оставете 2 часа соса да къкри на ниска температура. Подправете с останалите подправки и пасирайте до гладка смес.
Съхранявайте соса в бутилки в хладилника до 3 дни, или замразен за 6 месеца. Може да го консервирате.
за framar.bg: Данна Панджарова
източник: eatingwell.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Сосове, сиропи, глазури и подправки
- Доматени сосове
- Доматен сос с лук, чесън и дафинов лист
- Доматен дип със сирене
- Патладжани с кашкавал и доматен сос
- Рецепти за пържени чушки и патладжани в доматен сос
- Салца верде - зелен доматен сос
- Доматен сос с пуешко и гъби
- Патладжани в доматен сос
- Пържен боб в доматен сос с лук
- Сос болонезе
- Сос Маринара с лук и риган
Коментари към Доматен сос за пица с пресни домати