Доматена агнешка супа с нахут
Необходими продукти:
300 грама нахут
500 грама агнешки ребърца
1 голям морков
1 стрък целина
2 скилидки чесън
връзка зелен лук
500 грама белени домати от консерва със сока
1 чаена лъжица сладък червен пипер
1 пресен домат
зехтин
сол
Начин на приготвяне:
Накиснете нахута в студена вода за 8 - 12 часа. След това отцедете водата и го измийте. Ребърцата нарежете на порции. Моркова, целината, чесъна и зеления лук трябва да са ситно нарязани, доматите раздробете с ножа, както са в консервата.
Налейте зехтин в тенджера и в него запържете ребърцата. Прибавете нахута, налейте 2 литра вряща вода и оставете да се вари в продължение на около час на слаб огън.
Докато месото се вари, изпържете в зехтин моркова и целината за 3 - 5 минути, прибавете чесъна и зеления лук, доматите от консервата, червения пипер и задушете за 2 минути.
40 минути след началото на варенето на месото, добавете зеленчуковата смес, сол на вкус и варете още 20 минути. Свалете от котлона и прибавете нарязан на тънко пресен домат.
Добър апетит!
Коментари към Доматена агнешка супа с нахут