Начало Хранене Рецепти Десерти Кейкове и торти Джинджифилов кекс с лимонова глазура

Джинджифилов кекс с лимонова глазура

Джинджифилов кекс с лимонова глазура - изображение

По Коледа всички се стараем да поглезим близките си, но пък не е задължително да бъдем целия ден около печката. А за да се спасим от целодневното готвене, е хубаво да имаме вкусни и бързи рецепти под ръка. Затова ви представяме поредната, която ще впечатли семейството ви, а вие ще може да се радвате на компанията на близките си, вместо да се затворите в кухнята. Започваме!

Необходими продукти:

  • 125 грама масло
  • 1 чаена чаша кафява захар
  • 1/2 чаена чаша петмез
  • 1 чаена лъжичка сода бикарбонат
  • 1 яйце леко разбито
  • 2 чаени чаши брашно
  • 1 супена лъжица джинджифил на прах
  • 1 чаена лъжица бахар на прах
  • коледни захарни пръчици за декорация

За лимоновата глазура:

  • 4 чаени чаши суха смес за айсинг
  • 100 грама масло
  • 2 супени лъжици мляко
  • 2 супени лъжици лимонов сок

Начин на приготвяне:

Започнете с приготвянето на кекса. В касерола сложете маслото, солта и петмеза. Загрейте на средна степен котлона, върху него сложете сместа и гответе за 5 минути, докато стане гладка и захарта се стопи. Оставете да заври. Добавете содата бикарбонат и свалете съда от котлона. Изчакайте 10 минути, докато сместа се охлади.

Включете фурната да се загрява на 180 градуса (или на 160 градуса, ако ползвате вентилатор). В тавичка с размери 20 на 30 сантиметра сложете лист хартия за печене само по дъното и отделно друга дълга лента, с 5 сантиметра по-голяма от дълбочината на тавичката, с която обиколете стените.

Прехвърлете сместа с маслото и захарта в купа и добавете едно по едно яйцата, като след всяко разбърквате, за да се усвои. Пресейте брашното с бахара и джинджифила в купата и размесете с дървена лъжица или шпатула, за да се комбинират добре съставките. Пресипете сместа в тавата и печете за 20-25 минути до суха клечка. Готовия кекс оставете да се охлади, без да изваждате от формата.

Пригответе лимоновата глазура: пресейте сместа за айсинг в голяма купа и добавете маслото, млякото и лимоновия сок. Разбъркайте с дървена лъжица за 1 минута, докато получите кремообразна текстура.

Извадете кекса от тавата и намажете с глазурата, декорирайте със захарните пръчици. Оставете за 20 минути да се стегне покритието, нарежете на парчета десерта и сервирайте.

За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: taste.com.au

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЗдравни съвети