Джинджифилов кекс с лимонова глазура
![Джинджифилов кекс с лимонова глазура - изображение](https://static.framar.bg/thumbs/6/recepies/djindjifilov_keks.jpg)
По Коледа всички се стараем да поглезим близките си, но пък не е задължително да бъдем целия ден около печката. А за да се спасим от целодневното готвене, е хубаво да имаме вкусни и бързи рецепти под ръка. Затова ви представяме поредната, която ще впечатли семейството ви, а вие ще може да се радвате на компанията на близките си, вместо да се затворите в кухнята. Започваме!
Необходими продукти:
- 125 грама масло
- 1 чаена чаша кафява захар
- 1/2 чаена чаша петмез
- 1 чаена лъжичка сода бикарбонат
- 1 яйце леко разбито
- 2 чаени чаши брашно
- 1 супена лъжица джинджифил на прах
- 1 чаена лъжица бахар на прах
- коледни захарни пръчици за декорация
За лимоновата глазура:
- 4 чаени чаши суха смес за айсинг
- 100 грама масло
- 2 супени лъжици мляко
- 2 супени лъжици лимонов сок
Начин на приготвяне:
Започнете с приготвянето на кекса. В касерола сложете маслото, солта и петмеза. Загрейте на средна степен котлона, върху него сложете сместа и гответе за 5 минути, докато стане гладка и захарта се стопи. Оставете да заври. Добавете содата бикарбонат и свалете съда от котлона. Изчакайте 10 минути, докато сместа се охлади.
Включете фурната да се загрява на 180 градуса (или на 160 градуса, ако ползвате вентилатор). В тавичка с размери 20 на 30 сантиметра сложете лист хартия за печене само по дъното и отделно друга дълга лента, с 5 сантиметра по-голяма от дълбочината на тавичката, с която обиколете стените.
Прехвърлете сместа с маслото и захарта в купа и добавете едно по едно яйцата, като след всяко разбърквате, за да се усвои. Пресейте брашното с бахара и джинджифила в купата и размесете с дървена лъжица или шпатула, за да се комбинират добре съставките. Пресипете сместа в тавата и печете за 20-25 минути до суха клечка. Готовия кекс оставете да се охлади, без да изваждате от формата.
Пригответе лимоновата глазура: пресейте сместа за айсинг в голяма купа и добавете маслото, млякото и лимоновия сок. Разбъркайте с дървена лъжица за 1 минута, докато получите кремообразна текстура.
Извадете кекса от тавата и намажете с глазурата, декорирайте със захарните пръчици. Оставете за 20 минути да се стегне покритието, нарежете на парчета десерта и сервирайте.
За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: taste.com.au
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Бананов кекс с овесени ядки и орехи
- Кекс с райски ябълки, орехи и глазура от крема сирене
- Лесен шоколадов кекс с масло
- Пандишпанов кекс с масло
- Боровинков кекс с кисело мляко, мед и канела
- Портокалов кекс с шоколадови парченца
- Мраморен кекс с маскарпоне, шоколад и лимон
- Млечен кокосов кекс
- Шоколадов сладкиш с прясно мляко и заквасена сметана
- Бананов кекс с орехи и карамелен сос
Коментари към Джинджифилов кекс с лимонова глазура