Гювечета
Това ястие е предпочитано от домакините, защото се приготвя лесно и се получава много вкусно.
Продуктите може да се променят в зависимост от предпочитанията. Ако искате по-леко ястие, заменете картофите и гъбите със зеленчуци (моркови, зелен грах и др.).
Необходими продукти:
за 6 порции:
- 800 грама месо (свинско, говеждо или телешко)
- 12-14 картофа
- 2-3 глави лук
- 3 моркова
- 6-8 скилидки чесън
- магданоз
- сметана
- 6 чаени лъжички краве масло
- 400-600 милилитра бульон или вода
- олио за пържене
- сол
- прясно смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
Измийте, подсушете и нарежете на големи парчета месото, запържете го от двете страни в силно нагорещено олио до получаването на златиста коричка.
Запържете леко първо гъбите, после картофите.
Нареждаме продуктите в гювечето: на дъното сложете месото и го подправете със сол и пипер, следват лукът и морковът, поръсени с нарязания чесън. После наредете картофите, отново сол и пипер, магданоз. Следващият слой е от гъбите. Най-отгоре сложете 1 ч. л. масло и налейте бульона или вода. Може предварително да смесите лъжица от сметаната с водата или бульона (не изливайте върху месото студена и неразредена сметана, защото при термична обработка ще се вкисне).
Напълнете всички гювечета и печете за около час на 180 градуса. Когато бъдат готови, извадете ги от фурната, но не сервирайте веднага (оставете ги да постоят 15-20 минути).
Преди да поднесете може да поръсите с пресен магданоз.
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Шарен боб в гювеч с бекон и чесън
- Боб на фурна с домати и спанак
- Миш-маш в гювече с кашкавал и яйце
- Бързо гювече в тиган
- Гювечета със свинско, маринован лук, гъби и картофи
- Гювечета от ориз с гъби, зеленчуци и чесън
- Гювечета от пилешко с гъби и зеленчуци, запечатани с бутер тесто
- Гювеч от ориз и домати със заливка
- Гювечета с яйца в подлучена сметана и сирене
- Пилешки пилаф в гювече
Коментари към Гювечета