Гъбен сос с магданоз
Необходими продукти:
200 грама гъби по избор
1 средна връзка магданоз
500 милилитра прясно мляко
100 грама масло
3 супени лъжици брашно
лимонов сок
сол и прясно смлян бял пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Нарежете гъбите на малки парчета, сложете ги във вряща подсолена вода за 5 минути, след което отцедете течността с помощта на гевгир.
Напръскайте гъбите с лимонов сок и изпържете на силен огън в 2 супени лъжици масло за около 3 - 4 минути. Свалете от котлона.
Нарежете листата магданоз (стъблата отстранете) колкото може по-ситно (буквално на прах).
Разтопете останалото масло в подходящ съд и запържете пресятото брашно в него на среден огън в продължение на 2 минути. Постепенно налейте млякото, бъркайки, за да не се образуват бучки. Нека сместа се приготвя 4 - 5 минути, прибавете гъбите и магданоза, варете на слаб огън 3 минути. Сложете сол и бял пипер.
Сосът е готов. Поднесете го топъл.
Добър апетит!
Коментари към Гъбен сос с магданоз