Гъбен сос със сухо вино
Сервирайте веган гъбения сос с карфиолени пържоли, картофено пюре или зеленчуци, с пържено тофу или, ако не сте вегетарианец или веган, с печена пуйка или пиле.
Необходими продукти:
- 3 супени лъжици зехтин екстра върджин
- 230 грама микс гъби
- 1/4 чаена лъжичка черен пипер
- щипка морска сол
- 1 голяма глава лук, наситнен
- 1/4 чаена чаша сухо вино шери
- 2 супени лъжици брашно
- 2 чаени чаши гъбен бульон
- 1 чаена лъжица прясна мащерка, наситнена
Начин на приготвяне:
Загрейте зехтина в голям тиган с незалепващо покритие на силен огън. Запържете гъбите, като ги овкусите с черен пипер и сол. Когато станат златистокафяви от едната страна (след около 3 минути), ги разбъркайте и продължете да готвите, докато не отделят по-голямата част от течността си.
Изсипете наситнения лук и разбъркайте за 1 минута. Намалете топлината, изсипете сухото вино шери и гответе, като разбърквате, докато виното се изпари. Поръсете гъбите с брашното и отново разбъркайте.
Изсипете гъбения бульон и доведете до кипене, като разбърквате често, докато се сгъсти сосът. Добавете мащерката, разбъркайте и сервирайте.
Приятен апетит!
eatingwell.com
Коментари към Гъбен сос със сухо вино