Гевречета със сусам
Необходими продукти (за 6 броя):
- 250 грама пшенично брашно
- 10 грама захар
- 15 милилитра зехтин
- 120 милилитра топла вода
- 1/2 чаена лъжица сол
- 3 грама суха мая
- 1 чаена чаша сусамови семена
- 200 милилитра захарен/меден сироп
Начин на приготвяне:
Пресейте в купа 2/3 от брашното, в него изсипете солта и сухата мая. Постепенно започнете да наливате топлата вода, замесвайки тесто, като първо бъркате с лъжица или лопатка, а след това продължите с ръце.
Щом се получи меко тесто, прибавете в него зехтина, като наливате постепенно. Когато тестото поеме напълно едната част, тогава наливайте следваща.
След това, отново поетапно, добавете и останалото брашно. Тестото трябва да стане плътно, но не сухо. Ако прецените, не използвайте цялото количество брашно, което е посочено по-горе. И обратно, в случай че указаната доза е недостатъчна, сложете повече.
Покрийте тестото с мокра кърпа и го оставете за половин час.
През това време изпечете до златисто сусамовите семена. Може да ги използвате и сурови, но вкусът им е по-наситен, когато се изпекат.
Пригответе 200 милилитра захарен или меден сироп (може и просто чиста вода).
Разделете тестото на 6 части, които оформете като малки колбаси и оставете за 10-15 минути.
След това всеки намажете със зехтин, покрийте с влажна кърпа и изчакайте още 10-15 минути.
Когато това време изтече, с длани разточете всяка част от тестото като въже с дължина 80-100 сантиметра. Сгънете на две през средата и усучете, като леко разпъване "въжето". След това съединете двата края, оформяйки пръстен.
Когато направите по този начин шест гевречета, потопете всяко в сироп или вода, оваляйте в изпечените сусамови семена и подредете в тава. Поставете за четвърт час във фурната, включена на 35 градуса. След това извадете, изчакайте 15 минути, през които увеличете градусите на 250. Върнете гевречетата във фурната и ги изпечете до златисто (необходими са около 7-10 минути).
Добър апетит!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: 1000.menu
Коментари към Гевречета със сусам