Начало Хранене Рецепти Тестени изделия Разни Гевречета със сусам

Гевречета със сусам

Гевречета със сусам - изображение

Необходими продукти (за 6 броя):

  • 250 грама пшенично брашно
  • 10 грама захар
  • 15 милилитра зехтин
  • 120 милилитра топла вода
  • 1/2 чаена лъжица сол
  • 3 грама суха мая
  • 1 чаена чаша сусамови семена
  • 200 милилитра захарен/меден сироп

 

Начин на приготвяне:

Пресейте в купа 2/3 от брашното, в него изсипете солта и сухата мая. Постепенно започнете да наливате топлата вода, замесвайки тесто, като първо бъркате с лъжица или лопатка, а след това продължите с ръце.

Щом се получи меко тесто, прибавете в него зехтина, като наливате постепенно. Когато тестото поеме напълно едната част, тогава наливайте следваща.

След това, отново поетапно, добавете и останалото брашно. Тестото трябва да стане плътно, но не сухо. Ако прецените, не използвайте цялото количество брашно, което е посочено по-горе. И обратно, в случай че указаната доза е недостатъчна, сложете повече.

Покрийте тестото с мокра кърпа и го оставете за половин час.

През това време изпечете до златисто сусамовите семена. Може да ги използвате и сурови, но вкусът им е по-наситен, когато се изпекат.

Пригответе 200 милилитра захарен или меден сироп (може и просто чиста вода).

Разделете тестото на 6 части, които оформете като малки колбаси и оставете за 10-15 минути.

След това всеки намажете със зехтин, покрийте с влажна кърпа и изчакайте още 10-15 минути.

Когато това време изтече, с длани разточете всяка част от тестото като въже с дължина 80-100 сантиметра. Сгънете на две през средата и усучете, като леко разпъване "въжето". След това съединете двата края, оформяйки пръстен.

Когато направите по този начин шест гевречета, потопете всяко в сироп или вода, оваляйте в изпечените сусамови семена и подредете в тава. Поставете за четвърт час във фурната, включена на 35 градуса. След това извадете, изчакайте 15 минути, през които увеличете градусите на 250. Върнете гевречетата във фурната и ги изпечете до златисто (необходими са около 7-10 минути).

геврек

Добър апетит!


За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: 1000.menu

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЛайфстайл