Варени гевречета с мак (бейгъли)
Необходими продукти:
- 1/2 килограм брашно
- 1 чаена чаша краве мляко
- 3 супени лъжици зехтин
- 1 чаена лъжица суха мая
- 1 супена лъжица захар
- щипка сол
- литър вода
- 1 супена лъжица сода
- 1 супена лъжица семена мак
Начин на приготвяне:
Пресейте в дълбока купа брашното. Затоплете 1/2 чаена чаша от прясното мляко, добавете маята и малко от захарта в него.
Когато маята "шупне", изсипете я в брашното, налейте зехтина, сложете щипка сол и добавете останалите количества захар и мляко.
Замесете меко еластично тесто, покрийте го със стреч фолио и оставете за 40 минути на топло място. Обемът трябва да се увеличи двойно.
След това поръсете тестото с брашно, притиснете добре от всички страни, за да стане по-плътно.
С помощта на форма за понички оформете гевречета. Ако не разполагате с такава, може да използвате обикновена чаша за оформяне на кръгчетата и с друг съд с по-малък отвор да направите дупка в средата, изрязвайки тестото.
Когато направите гевречетата, покрийте ги с чиста кърпа и оставете за 20 минути.
Междувременно кипнете водата и сложете в нея содата.
След това пуснете във врящата течност всяко кръгче за по 30-40 секунди.
Изваждайте готовите върху кърпа, за да може тъканта да поеме излишната влага.
Поръсете бейгълите с макови семена, като не е необходимо да ги намазвате с нищо.
Добър апетит!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: lady.mail.ru
Коментари към Варени гевречета с мак (бейгъли)