"Блъди Мери" – история на коктейла и рецепти за приготвянето му
"Блъди Мери" ("Кървавата Мери") е емблематична напитка, която се приготвя на основата на водка и доматен сок. Наименованието й поражда редица въпроси, размисли и предположения през годините. Любопитни ли сте да разберете как се появява коктейлът и защо получава такова екстравагантно име?
История на коктейла "Блъди Мери" – версиите
Множество са версиите за създаването на коктейла "Блъди Мери". Според най-разпространената от тях "кървавата" напитка се появява за първи път в Harry's New York Bar, Париж през 1921 година, когато барманът Фернан Петио, наричан просто Пит, решава да смеси равни части водка и доматен сок, без да подозира, че тази комбинация ще се придобие световна популярност.
В бара са приютявали както американци, така и руски граждани, затова на Пит му хрумва идеята да комбинира характерните за всяка от нациите напитки. |
Няколко години по-късно (според някои източници през 1933 година, според други – през 1934 г.) Пит заминава за Ню Йорк, където приготвя своето ноу-хау в King Cole Bar на хотел St. Regis за единия от собствениците на хотела, на когото обаче вкусът на водката с доматен сок се сторил твърде "скучен". Затова добавил лимонов сок, черен пипер и сос Уорчестър. Собственикът предложил напитката да се казва "Кървавата Мери", тъй като много му напомняла за чикагския клуб "The Bucket Of Blood", в който работела девойка на име Мери. Другият собственик на хотела пък не харесал това, че наименованието на напитката включва някаква никому неизвестна Мери и измислил по-звучно название – Red Snapper (Червен луциан/скобар – вид риба), което не успява да се наложи.
>>> Водката – от средство за стерилизиране на рани до популярна алкохолна напитка
Съществуват и други версии относно името на коктейла "Блъди Мери". Според някои той е наречен на Мария Тюдор – кралицата, която печели прозвището Кървавата Мери, след като издава заповед за екзекутирането на стотици протестанти. Има и теория, че напитката получава името си в чест на звездата на нямото кино Мери Пикфорд, която обожавала коктейли с червен цвят.
Друга легенда за създаването на коктейла гласи, че една сутрин, след тежък запой, поднасят водка на холивудската звезда Джорд Джесел. Алкохолът му замирисал на развалени картофи и той добавил към питието доматен сок, лимон и сос Уорчестър (защото с това разполагал), за да премахне неприятната миризма, а и за да се пребори с махмурлука си.
По разказ на Джесел, след това предложили на Мери Браун Уорбъртън (негова приятелка) да опита новото питие. Тя неволно го разляла върху бялата си дреха, възкликвайки: "Вече може да ме наричаш Кървавата Мери!".
Разбира се, асоциацията е с английската кралица Мария Тюдор, за която вече споменахме по-горе. Но тъй като днес никой не е чувал за Мери Браун Уорбъртън, се приема, че коктейлът е наречен на кралицата.
Рецепти за "Блъди Мери"
Вярвате или не, възможни са варианти, при които вместо водка се използва друг алкохол. В тези случаи се видоизменя и името на коктейла. Когато се използва джин вместо водка – напитката се нарича "Red Snapper", среща се и като "Ruddy Mary". Когато се използва абсент в рецептата, коктейлът се нарича "Bloofy Fairy", а когато водката е заменена от анасонов арак – "Bloody Miriam". Може да попаднете на "Кървавата Мери", приготвена със саке, тогава, разбира се, тя ще се казва "Bloody Geisha". Когато към класическата рецепта се добави капка златна текила, коктейлът получава името "The Deadly Mary".
Може да попаднете и на варианти, при които водката е заменена с мексиканска бира или със силно концентриран месен бульон.
През 1960 година барманът на чикагския хотел Ambassador забелязва как една от клиентките в бара разбърква коктейла си със стрък целина и решава да добави това в рецептата на напитката.
По това време в Канада се появява нова "кървава" версия – Bloody Cezar, която включва сок от стриди. По-късно започва и да се предлага готов микс от доматен сок и сок от стриди, който се използва за приготвяне на напитката.
>>> Как доматите влизат в менюто на европейците
Класическа рецепта за приготвяне на коктейл "Блъди Мери"
Днес за направата на коктейла Bloody Mary са използват множество техники, а съставките са изключително разнообразни. Освен основните – водка и доматен сок, в напитката се добавят чесън, стриди, хрян, целина, маслини и дори зеленчуков сос. Класическата напитка се приготвя от водка и доматен сок, подправен със сол, лимонов сок, пикантен сос и сос Уорчестър. Рецептата е:
- голяма шепа ледени кубчета
- 200 милилитра водка
- 1 литър доматен сок
- 1 супена лъжица сок от лайм
- 1/2 чаена лъжица сос Табаско
- 1 супена лъжица сос Уорчестър
- сол на вкус
- за украса: 4 лимонови резена и 4 стръка целина
Сложете ледените кубчета в достатъчно голяма кана. Добавете водката и доматения сок, след това налейте прясно изцедения сок от лимон и двата соса. Ако искате да получите коктейл с по-пикантен вкус, може да използвате по-голямо количество от сосовете.
Подсолете на вкус, разбъркайте продуктите и прецедете напитката във високи чаши (това количество е достатъчно за 4 порции).
След това във всяка чаша сложете кубчета лед, декорирайте коктейла с лимонови резени и стръчета целина и сервирайте.
"Блъди Мери" с босилек
Коктейлът може да придобие интересен аромат, ако включите в рецептата босилек. Необходими са ви:
- 500 милилитра доматен сок
- 100 милилитра водка
- няколко кубчета лед
- 2-3 стръка пресен босилек
- сол и черен пипер на вкус
- 1 стрък магданоз
Налейте доматения сок в блендер, сложете босилека, солта, пипера и магданоза. Разбийте до еднородност и налейте сока във висока коктейлна чаша. Тогава добавете водката и леда и поднесете напитката.
Близалки "Блъди Мери"
Интересен начин за поднасяне на прословутия коктейл е под формата на близалки. За да си приготвите такива, са ви необходими:
- 2 чаени чаши доматен сок
- 1/4 чаена чаша водка
- 2 супени лъжици сос Уорчестър
- 1 супена лъжица сок от кисели краставички
- 2 супени лъжици чили сос
- сока от 1 лимон
- 5 стръка целина – разрязани на половина
- морска сол за гарниране
Смесете в кана или бутилка доматения сок, водката, соса Уорчестър, соковете от лимона и киселите краставички, както и чили соса. Разбъркайте добре и разпределете течността в 10 формички за сладолед.
Във всяка сложете по един резен от целината, това ще бъде дръжката на вашия сладолед. Замразете за 6 часа.
За да ги извадите лесно от формичките, залейте с гореща вода буквално за секунда. След това поръсете с морска сол и поднесете.
>>> Ролята на водката за победата на Червената армия във Втората световна война
Сервиране на коктейла "Блъди Мери"
Любопитен факт е, че коктейлът "Блъди Мери" е толкова популярен в Съединените щати, че има свой празник. За ден на "кървавата" напитка неофициално се определя 1 януари. Ако се питате защо точно първият ден от новата година, веднага ви отговаряме, че популярността на "Блъди Мери" не е толкова като алкохолна напитка, колкото като лек за борбата с махмурлука. Какво по-естествено от това да търсиш лек за махмурлука си след новогодишните тържества :). Поради тази причина коктейлът най-често се сервира сутрин. Дали наистина действа срещу махмурлук, или ефектът е по-скоро плацебо, можем само да гадаем.
"Кървавата" напитка обикновено се поднася във висока чаша с лед, а за декорация се използва стрък целина. Други продукти, които може да срещнете като украса на "Блъди Мери", са маслини, колбас, сирене, лимон или бекон.
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Напитки
- Алкохолни напитки
- Ликьор от нар
- Домашен портокалов ликьор
- Леден коктейл с Бейлис, водка и Калуа
- Тропически текила шотове
- Водката – от средство за стерилизиране на рани до популярна алкохолна напитка
- Коктейл Флиртини с ванилова водка
- Придайте блясък на косата си с водка, мед, кокос, яйце и майонеза
- Премахнете пърхота с маска от водка и розмарин
- Малинов коктейл с ликьор, спрайт и водка
- Леден коктейл Черешов бриз
Коментари към "Блъди Мери" – история на коктейла и рецепти за приготвянето му