Начало Хранене Рецепти Тестени изделия Баници Баница с крема сирене и сушени кайсии

Баница с крема сирене и сушени кайсии

Баница с крема сирене и сушени кайсии - изображение

Необходими продукти

За тестото:

  • 110-125 грама краве масло
  • 1 чаена чаша брашно + още 2 супени лъжици
  • 1/4 чаена чаша топло прясно мляко
  • 1 чаена лъжица суха мая
  • 1-2 супени лъжици захар
  • 1/4 чаена лъжица сол
  • 1 яйце + 1 жълтък за намазване

За плънката:

  • 250-300 грама крема сирене
  • 1/4 чаена чаша захар или количество на вкус
  • 1 чаена чаша сушени кайсии (може да замените със стафиди, портокалово или кайсиево сладко)


За измерване на посочените количества на продуктите е използвана чаша с вместимост 240 милилитра.

За изпичане на баницата е необходима форма с размери 24х40 сантиметра.

 

Начин на приготвяне:

Сложете 1 супена лъжица захар и сухата мая в топлото мляко, разбъркайте и оставете за 5 минути, за да се разтворят дрождите.

По-нататък тестото може да замесите в кухненски робот, с миксер или на ръка. Ако използвате някой от уредите, добавяйте съставките последователно в реда, в който са изброени по-горе.

В случай че ще замесите тестото на ръка, първо стрийте брашното заедно с маслото. След това направете вдлъбнатина в средата на сместа и в нея налейте млякото с маята. С вилица разбъркайте, добавете яйцето и замесете.

Оформете тестото като топка, покрийте я със стреч фолио и сложете в хладилника за половин час.

 

Плънката.

Залейте сушените кайсии с вряща вода и нека останат в нея, докато омекнат.
Крема сиренето разбийте със захарта. Консистенцията трябва да стане кремообразна.

 

След това подмажете тава с краве масло или с олио.

Извадете тестото от хладилника, разточете във вид на правоъгълник с приблизителни размери 24х40 сантиметра.

По-късите страни разрежете от края към центъра, като разрезите да бъдат дълги около 6 сантиметра, а помежду им да има разстояние от около 3 сантиметра.

Върху правоъгълника, който се образува в средата, разпределете крема сиренето, след това и кайсиите, леко отцедени от водата.

тесто

кайсии

Ивиците отстрани на основата обърнете върху плънката и прехвърлете тестото в тава. Покрийте със стреч фолио или тъкан и оставете за 30-45 минути.

баница

След това намажете с разбит жълтък с 1 чаена лъжица вода повърхността и изпечете баницата на 190 градуса, докато стане златиста (около 30-40 минути).

баница


Добър апетит!


За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: cookingpalette.net

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиСнимкиХрани и ястияЗдравни съветиЛюбопитноДиетиЛайфстайлАлт. медицинаБотаника