Начало Хранене Рецепти Тестени изделия Разни Баница със спанак, рикота и пармезан

Баница със спанак, рикота и пармезан

Баница със спанак, рикота и пармезан - изображение

Необходими продукти:

  • 500 грама спанак или микс от пролетни зеленолистни (коприва, лапад и др.)
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • 2 скилидки чесън, пресовани
  • 3 разбити яйца
  • 80 грама натрошено сирене
  • 55 грама настърган пармезан
  • 250 грама рикота
  • 2 супени лъжици копър, нарязан
  • кората на половин лимон
  • 50 грама разтопено масло
  • 250 грама кори за баница

Начин на приготвяне:

Бланширайте зеленолистните зеленчуци за 4-5 минути в гореща вода, докато омекнат. Отцедете ги и ги прехвърлете в купа с леденостудена вода. След това отново прецедете и изстискайте с ръце от тях влагата. Нарежете на ситно.

Включете фурната да се загрява на 180 градуса.

Затоплете зехтина и в него запържете лука, докато омекне - около 6-8 минути. Добавете чесъна, след като освободи аромата си след около 30 секунди прехвърлете в купата със зеленчуците.

Прибавете яйцата, сирената (кравето сирене, пармезана и рикотата), копъра и лимоновата кора, подправете със сол и пипер на вкус и разбъркайте добре.

Намажете 25 сантиметрова тава с масло и сложете 4 кори за баница една до друга като се застъпват и краищата им излизат от тавата. Намажете с масло и повторете с още 5 кори, като всяка намазвате с мазнината.

Сипете плънката и отгоре сложете останалите ви кори за баница, отново намазани и завийте с краищата на тези кори, които поставихте в началото. Намажете цялата баница с останалото масло и печете за 40-45 минути до златисто.

Изчакайте да се охлади, преди да извадите от тавата и да разрежете.

За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: realfood.tesco.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиСнимкиХранене при...Храни и ястияЗдравни съветиЛюбопитноНовиниДиетиБотаникаЛайфстайл