Баница със спанак, рикота и пармезан
Необходими продукти:
- 500 грама спанак или микс от пролетни зеленолистни (коприва, лапад и др.)
- 2 супени лъжици зехтин
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 2 скилидки чесън, пресовани
- 3 разбити яйца
- 80 грама натрошено сирене
- 55 грама настърган пармезан
- 250 грама рикота
- 2 супени лъжици копър, нарязан
- кората на половин лимон
- 50 грама разтопено масло
- 250 грама кори за баница
Начин на приготвяне:
Бланширайте зеленолистните зеленчуци за 4-5 минути в гореща вода, докато омекнат. Отцедете ги и ги прехвърлете в купа с леденостудена вода. След това отново прецедете и изстискайте с ръце от тях влагата. Нарежете на ситно.
Включете фурната да се загрява на 180 градуса.
Затоплете зехтина и в него запържете лука, докато омекне - около 6-8 минути. Добавете чесъна, след като освободи аромата си след около 30 секунди прехвърлете в купата със зеленчуците.
Прибавете яйцата, сирената (кравето сирене, пармезана и рикотата), копъра и лимоновата кора, подправете със сол и пипер на вкус и разбъркайте добре.
Намажете 25 сантиметрова тава с масло и сложете 4 кори за баница една до друга като се застъпват и краищата им излизат от тавата. Намажете с масло и повторете с още 5 кори, като всяка намазвате с мазнината.
Сипете плънката и отгоре сложете останалите ви кори за баница, отново намазани и завийте с краищата на тези кори, които поставихте в началото. Намажете цялата баница с останалото масло и печете за 40-45 минути до златисто.
Изчакайте да се охлади, преди да извадите от тавата и да разрежете.
За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: realfood.tesco.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
СЕЛЕСАН таблетки * 60
ГАНЧЕВ ПЮРЕ СПАНАК ЯХНИЯ 190 г
МАТИСЪН АНТИОКСИДАНТНА ФОРМУЛА ОТ ЧЕРВЕНИ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ ОРГАНИК капсули * 180 МТ1462
ПРОМОПЮР НУТРИШЪН ЛИВЪР КОМПЛЕКС капсули * 60
АЛАЙВ течен мултивитамин 900 мл NATURE'S WAY
Безплатна доставка за България!ХИМАЛАЯ ПАСТА ЗА ЗЪБИ ЗА ЧУВСТВИТЕЛНИ ЗЪБИ 75 мл
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Баници
- Запеканка от спанак със сирена, чесън и гъби
- Спанак - състав, ползи и противопоказания
- Салати от булгур и спанак
- Банички със сирене
- Баница с лапад и сирене
- Спаначено руло с крема сирене, сушени домати и чесън
- Спаначена каша с кисело мляко, сирене и яйце
- Банички от лаваш с плънка от яйце и кашкавал
- Банички от лаваш с кашкавал и магданоз
- Зеленчукова пита от тиквички и моркови и млечна заливка с кашкавал и чесън
Коментари към Баница със спанак, рикота и пармезан