Начало Хранене Рецепти Предястия Топли Бамя с домати, чесън и лук

Бамя с домати, чесън и лук

Бамя с домати, чесън и лук - изображение

Необходими продукти:

  • 500 грама замразена бамя
  • 3 домата
  • 1/2 чаена чаша вода
  • 1/2 глава чесън
  • 1 глава лук
  • 1 лимон
  • 1/2 връзка магданоз
  • сол, кориандър, подправка за зеленчуци
  • зехтин

 

Начин на приготвяне:

Не е необходимо да размразявате бамята преди готвенето.

Попарете доматите, обелете ципите им, а месестата част нарежете на малки кубчета.

Лука обелете и наситнете, чесъна нарежете на тънки плочки по дължина и смачкайте леко, за да пуснат малко сок. Нарежете ситно и магданоза.

Изпържете бамята в зехтин, докато цветът й стане наситен златист. Извадете ги в чиния.

В същата мазнина запържете отново до златисто лука и чесъна. Към тях прибавете доматите и гответе няколко минути.

Върнете бамята в тенджерата, налейте водата (може в нея да разтворите 1 супена лъжица доматено пюре, ако желаете) и сока от половин лимон (с негова помощ ястието няма да бъде слузесто). Добавете всички подправки и разбъркайте.

Затворете съда с капак и оставете ястието да се задушава половин час на тих огън.

Бамята с домати може да поднесете и топла, и охладена.

Подходящо е да я овкусите със сок от нар или лимон, поръсете я с накълцан пресен магданоз.

По-горе уточнихме, че лимонов сок по време на готвенето се добавя, за да не се получава слузесто ястие. Друг начин да избегнете това е да накиснете бамята в гореща вода с оцет за 15 минути, преди да пристъпите към термичната обработка.

Добър апетит!


За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: vkusnovo.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХрани и ястияРецептиЛюбопитноЗдравни съвети