Начало Хранене Рецепти Десерти Баклави и сиропирани сладкиши Баклава с розова вода

Баклава с розова вода

Баклава с розова вода - изображение

Необходими продукти:

  • 1 пакет кори за баница
  • 500 грама гхи (или масло)

за пълнежа:

  • 1 килограм орехи
  • 2 чаени чаши захар
  • 1/2 чаена чаша розова вода

За сиропа:

  • 2 чаени чаши захар
  • 3/4 чаена чаша розова вода

Начин на приготвяне:

Смелете орехите в блендер заедно с една лъжичка захар, за да останат ронливи. Смесете ги в голяма купа с останалата захар и половин чаша розова вода. Разбъркайте добре.

Корите за баница разрежете през средата хоризонтално, след което разделете на 3 вертикално. Трябва да получите 6 купчинки с правоъгълници.

Докато навивате баклавичките, покрийте корите с кърпа, за да не изсъхват. Вземете от получените правоъгълници 5 листа и върху тях сложете по 1 чаена лъжица от ореховата смес. Направете ги на малко руло.

баклава

Намажете тава с гхи и подредете отгоре всички баклавички.

баклава

Разтопете маслото и полейте рулцата.
Изпечете във фурната за 25 минути, докато баклавата покафенее.

Междувременно направете сиропа.

В касерола сипете розовата вода и захарта и поставете върху котлон, включен на средна степен. Изчакайте, докато захарта се разтопи.

 баклава

Когато сиропът се сгъсти, охладете и проверете дали е готов. Показател, че гъстотата му е идеална, е ако капка от него се задържа, преди да падне.

Залейте баклавата и оставете да се сиропира за една нощ.

Да ви е сладко!

За framar.bg: Данна Панджарова
Източник:blahblahmagazine.com.au

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецепти