Баклава с розова вода
Необходими продукти:
- 1 пакет кори за баница
- 500 грама гхи (или масло)
за пълнежа:
- 1 килограм орехи
- 2 чаени чаши захар
- 1/2 чаена чаша розова вода
За сиропа:
- 2 чаени чаши захар
- 3/4 чаена чаша розова вода
Начин на приготвяне:
Смелете орехите в блендер заедно с една лъжичка захар, за да останат ронливи. Смесете ги в голяма купа с останалата захар и половин чаша розова вода. Разбъркайте добре.
Корите за баница разрежете през средата хоризонтално, след което разделете на 3 вертикално. Трябва да получите 6 купчинки с правоъгълници.
Докато навивате баклавичките, покрийте корите с кърпа, за да не изсъхват. Вземете от получените правоъгълници 5 листа и върху тях сложете по 1 чаена лъжица от ореховата смес. Направете ги на малко руло.
Намажете тава с гхи и подредете отгоре всички баклавички.
Разтопете маслото и полейте рулцата.
Изпечете във фурната за 25 минути, докато баклавата покафенее.
Междувременно направете сиропа.
В касерола сипете розовата вода и захарта и поставете върху котлон, включен на средна степен. Изчакайте, докато захарта се разтопи.
Когато сиропът се сгъсти, охладете и проверете дали е готов. Показател, че гъстотата му е идеална, е ако капка от него се задържа, преди да падне.
Залейте баклавата и оставете да се сиропира за една нощ.
Да ви е сладко!
За framar.bg: Данна Панджарова
Източник:blahblahmagazine.com.au
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Баклави и сиропирани сладкиши
- Турска баклава
- Баклава чийзкейк
- Индийски сиропиран десерт Джалеби
- Гогушки
- Шоколадова баклава с орехи и медено-ванилов сироп
- Баклава с крема сирене и меден сироп
- Баклава от бутер тесто с белтъчен крем, орехи, канела и меден сироп
- Бърза баклава от точени кори с лимонова кора и орехи
- Ябълкова баклава с мед, орехи и канела
- Баклава с бадеми, канела и карамфил
Коментари към Баклава с розова вода