Базово ризото с пармезан
Необходими продукти:
- 1 супена лъжица сол
- 6 супени лъжици зехтин
- 1/2 глава лук, нарязана на ситно
- 2 чаени чаши ориз за ризото или японски ориз за суши
- 1 чаена чаша бяло вино
- 5 супени лъжици масло, нарязано на парченца
- 1 3/4 чаена чаша настърган пармезан
- черен пипер
Начин на приготвяне:
Сложете 1 супена лъжица сол и 10 чаени чаши вода в тенджера и оставете да заври леко течността.
Междувременно изпържете лука с щипка сол в зехтина, докато омекне. Добавете 1/2 чаена чаша вода и гответе, докато течността се изпари. По този начин ще запазите прозрачен цвят на лука и той ще се сготви, без да потъмнява. Опитайте лука, ако той не е сварен напълно, добавете още вода и продължете по този начин до готовност.
Сложете ориза и го разбъркайте добре, за да се омазни. Запържете го, докато стане прозрачен - за около 5 минути, като бъркате редовно. Добавете виното и щипка сол. Оставете да къкри, докато виното се изпари - около 2 минути - не забравяйте да разбърквате понякога.
Намалете топлината и добавете 3/4 чаена чаша от горещата подсолена вода, като разбърквате непрекъснато и изчакате течността да се поеме от ориза, след което следва да добавите още вода, на същия принцип, докато текстурата на ориза стане кремообразна, а зрънцата се сварят напълно (може да не се нуждаете от цялото количество вода, за да се свари ориза). Когато ризотото е готово, то трябва да е кремообразно и сварено, течността трябва да е повече от твърдата част.
Свалете от котлона и добавете маслото, за да се разтопи, след това прибавете и пармезана, като разбъркате, за да се стопи и то.
Ако има нужда добавете още малко от горещата подсолена вода, ако смятате, че оризът е поел още от течността.
Сервирайте ориза и подправете с черен пипер.
По желание, след това може да добавете различни печени зеленчуци.
За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник:
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Гарнитури
- Гарнитури със зърнени храни и варива
- Ризото с морски дарове и пармезан
- Миланско ризото с шафран
- Ризото с пилешко, царевица, бяло вино и кашкавал
- Ризото с кюфтенца, домати и спанак
- Ризото с миди, бяло вино и пармезан
- Ризото с джоджен и лек сос
- Гъбено ризото с чесън и пармезан
- Ризото с тиква и индийско орехче
- Ризото със запечени домати и босилек
- Ризото с тиквички и бяло вино
Коментари към Базово ризото с пармезан