Начало Хранене Е-тата в храните Минерални соли E542 - Костен фосфат

E542 - Костен фосфат (Bone phosphate)

E542 - Костен фосфат (Bone phosphate) - изображение

Характеристика:

Костният фосфат представлява бяло-кремав прах без изразени вкус и мирис. Хранителната добавка Е 542 не се разтваря във вода и в етанол. В природата се среща в костите на животните. Веществото се получава чрез смилане и обработка на костите с пара, гореща вода и под високо налягане. Освен в костите може да се открие в минералите апатит, фосфорит, хидроксиапатит. Костният фосфат се отнася към неорганичните вещества, той представлява съединение на фосфорна киселина и метални калциеви соли.

Употреба:

В хранително-вкусовата промишленост костният фосфат се използва като стабилизатор на консистенцията на UHT мляко, кондензирано мляко. Също така влиза в състава на алкохолни напитки, сладолед, рибена кайма, неузрели сирена, млечни продукти и др. Е 542 се използва и при приготвянето на макаронени изделия, чайове, сухо мляко, брашно, десерти, концентрати за бульони и супи, глазури за месни и зеленчукови продукти, сметани, маргарини. Често костният фосфат намира приложение в процеса на преработване на картофите, включително при тяхното замразяване, сушене или охлаждане. Добавката се употребява и при захарни сладкарски изделия, течни теста. Нерядко се среща и при сухи мезета, сосове, глазирани плодове, специални продукти и напитки в спортното хранене. Веществото се използва и при набухватели за печива, влиза в състава на топени сирена, соли и заместители на солта.

Костният фосфат е съставка на храни за домашни животни, също на фосфатни торове, използвани в селското стопанство.

С помощта на Е 542 се правят пасти за зъби и козметични продукти.

Въздействие върху човека:

Максималната доза костен фосфат не трябва да превишава 70 мг за килограм телесно тегло. В болшинството от продуктите количеството трябва да се изчислява в рамките на 1 грам за литър или килограм готова продукция.

Хранителната добавка Е 542 не е вредна, нейното въздействие върху човешкия организъм не е изучено напълно. Съществува мнение, че редовният прием на костен фосфат, получен по синтетичен начин, може да бъде причина за "отмиване" на калция от организма, което на свой ред води до заболявания на зъбите. окапване на косата и влошаване на състоянието на ноктите и кожата.

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЕ-тата в хранитеЗдравни съветиНормативни актовеЛеченияЛюбопитноНовиниСоциални грижиЛайфстайлАлт. медицинаСпортХранене при...ИсторияСъставкиТестовеСнимкиФизиологияБотаникаРецептиИзследванияКлинични пътекиХрани и ястияПроизводителиСпециалисти