E476 - Полиглицерол полирициноолеат (Polyglycerol polyricinoleate)
Характеристика
Добавката се отнася към стабилизаторите, използвани за запазване на вискозитета и подобряване консистенцията на хранителните продукти. Смята се за безвредна и е разрешена за употреба в хранително-вкусовата промишленост. Получава се от модифицирани растителни вещества.
Употреба
Полиглицеринът се използва при производството на шоколад, в хранителната промишленост се употребява като емулгатор. Често се получава при обработката на рициново масло.
Добавката Е 476 влиза в състава на някои маргарини и майонези, среща се в готови сосове и супи.
Оптимален заместител на полиглицерола (но по-скъп) е лецитинът.
Въздействие върху човека
Информацията за веществото е противоречива, затова в някои страни е забранено за използване. Според някои източници, прекомерната употреба на добавката може да доведе до увеличаване на черния дроб и бъбреците и да наруши обмяната на веществата. Не е алерген.
С особено внимание към продукти със съдържание на Е 476 трябва да се отнасят хората, които страдат от стомашни заболявания и деца. Добавката няма токсично действие и не дразни кожата при директен контакт с него.
Коментари към E476 - Полиглицерол полирициноолеат (Polyglycerol polyricinoleate)
Защо ни тровят не мога да разбера, нали и на депутатите децата и на лекарите децата и на фармацефтите децата и на всички децата и възрастни се хранят. Всички се тровим за жълти стотинки.
БЕЗОПАСЕН: ДА прекомерната употреба на добавката може да доведе до увеличаване на черния дроб и бъбреците и да наруши обмяната на веществата И на това казвате безопасен. За огромно съжаление тези химикали ги слагат във всички видове храни и изобщо не са безопасни. Тъпчат всички сладки неща с тях. Как да опазим децата , когато са навън и не можем да ги контролираме какво си похапват. Всички деца обичат сладкиши и шоколади.