Начало Хранене Е-тата в храните Гуми, емулгатори, стабилизатори E422 - Глицерол

E422 - Глицерол (Glycerol)

E422 - Глицерол (Glycerol) - изображение

Характеристика:

Глицеролът е стабилизатор, който се използва за запазване и увеличаване вискозитета и консистенцията на хранителните продукти. Намира приложение като емулгатор, помощта на който се смесват различни смеси, които не могат да се съединяват при други условия.

Глицеролът има структура на гъста безцветна течност, вкусът е сладникав, разтворимостта във вода е добра. Веществото се получава при хидролиза на масла и мазнини.

Употреба:

Добавката се използва в сладкарството, но най-широко приложение намира в производството на козметични средства и сапуни. Смята се, че действа добре върху кожата на човека (омекотява я и я подхранва), но много специалисти отричат благоприятното й влияние. В малки количества, веществото действително може да предотврати изсушаването на кожата, но чистият глицерин се характеризира със силно изсушаващо действие.

Е 422 се използва в качеството си на слабително и диуретично средство, благодарение на което се употребява широко в криобиологията.

Основни сфери на приложение:

- при производството на взривни вещества и смеси;

- при обработка на кожени изделия;

- при направата на хартия;

- при производството на антифризи;

- в сладкарската промишленост;

- при приготвянето на алкохолни напитки.

Въздействие върху човека:

Хранителната добавка Е 422 има дехидратиращи свойства, дължащи се на засилена реабсобрция на вода и увеличено плазмено налягане, което води до отделянето на голямо количество течност.

Добавката е категорично забранена за употреба от хора с бъбречни заболявания и нарушено кръвообращение. Повишеният прием на веществото може да доведе до силно обезводняване на организма. Въпреки това си неблагоприятно въздействие върху човека, Е 421 намира широко приложение във фармакологията.

При производството на хранителни продукти се разрешава в ограничени количества.

4.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЕ-тата в хранитеНормативни актовеЛюбопитноНовиниСоциални грижиЗдравни съветиАлт. медицинаЛайфстайлСпортЛеченияХранене при...