Начало Хранене Е-тата в храните Гуми, емулгатори, стабилизатори E469 - Ензимно хидролизирана карбокси метил целулоза

E469 - Ензимно хидролизирана карбокси метил целулоза (Enzymatically hydrolysed carboxy methyl cellulose)

E469 - Ензимно хидролизирана карбокси метил целулоза (Enzymatically hydrolysed carboxy methyl cellulose) - изображение

Характеристика:

Ензимно хидролизираната карбокси метил целулоза се смята за стабилизатор, който запазва и подобрява вискозитета и консистенцията на хранителните продукти.

Извън хранително-вкусовата промишленост добавката Е 469 се използва в качеството й на омекотяващ и сгъстяващ агент.

Ензимно хидролизираната карбокси метил целулоза има структура на безцветно вещество и е киселина, представляваща йонен полимерен електролит. Е 469 се получава по време на реакцията на целулоза с монохлорооцетна киселина. Ацетатна целулоза се получава при реакция между сода каустик и целулоза.

Хидролизираната карбокси метил целулоза се разтваря добре във вода, не е отровна и няма мирис. Е 469 не се разтваря в мазнини.

Употреба:

Добавката се използва в хранително-вкусовата промишленост при производството на:

- майонеза, сладолед;

- изделия от извара, плънки и кремове от нея, десерти;

- обвивки за месни и рибни продукти;

- сладкарски изделия.

Е 469 намира приложение в качеството си на стабилизиращ агент, на средство за направата на капсули, сгъстител. Хидролизираната карбокси метил целулоза е в състояние да образува вискозен колоиден разтвор, който запазва свойствата си за дълъг период от време.

Добавката Е 469 се употребява също в козметиката, при приготвянето на слабителни средства и различни муколитици, в качеството си на сгъстител при пасти за зъби, в производството на кремове за бръснене, шампоани, балсами за коса и други.

Въздействие върху човека:

Ензимно хидролизираната карбокси метил целулоза е разрешена за използване, но след редица проведени изследвания, в някои страни (например, Русия) са наложени ограничения по отношение на употребата й. Някои групи хора следва да консумират предпазливо продукти със съдържание на веществото, защото е възможна появата на стомашни разстройства. Внимателни е необходимо да бъдат и тези, които имат нарушена обмяна на веществата. Смята се, че добавката не е алерген.

1.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЕ-тата в хранитеНормативни актовеНовиниСъставкиДиетиЛюбопитноИсторияАлт. медицинаФизиологияИзследванияЛеченияЗдравни съветиБотаникаСпортСоциални грижиЛайфстайлХранене при...