Хек, мерлуза - ползи за здравето и състав
Основното в състава на хека са протеините. Холестеролът е наполовина по-малко, отколкото в постното месо. Рибата се усвоява много по-добре от човешкия организъм, в сравнение с останалите видове месо.
Хекът е хищник, който живее в солени води, а размерът му е между 30 и 70 сантиметра.
Състав на хека
Основен плюс на рибата е бедното на мазнини месо, а в същото време то е много богато на протеини. Лесно се почиства от костите и е добър източник на здравословни хранителни вещества.
В състава на рибата влизат много полезни витамини и минерали, ето количествата за 100 грама:
- 86 калории;
- 2,2 грама мазнини
- 16,6 грама протеини
- 79,9 грама вода
- витамини: А, B1, B2, B6, B9, C, E, PP
- минерали: калий (335 милиграма), калций (30 милиграма), магнезий (35 милиграма), натрий (75 милиграма), фосфор (240 милиграма).
В състава на хека влиза голямо количество мастноразтворими витамини (особено в черния дроб); много минерални вещества: йод, мед, цинк, манган (помагат за обмяната на веществата).
Морските риби, за разлика от сладководните, съдържат много микроелементи (желязо, флуор, литий, бром).
Здравословни ползи на рибата хек
Консумирането на риба хек има немалко ползи и може да доведе до подобряването на състоянието при различни състояния. Ето и какви са свойствата и здравословните ползи от конкумацията на продукта:
- ускорява метаболитните процеси в организма;
- стабилизира кръвната захар;
- помага за регулирането на хормоните, особено тези на щитовидната жлеза;
- блокира възпроизвеждането на вредни бактерии в организма;
- повлиява положително състоянието на кожата и лигавиците;
- елиминира възпалителните процеси;
- укрепва имунитета и има антибактериални и антивирусни свойства;
- подобрява зрението;
- помага за възстановяване след физически или умствена преумора.
Ястията от хек е добре да присъстват в диетата на хора с тежък работен график, подложени на редовна липса на сън, както и депресия и чести нервни натоварвания. Яденето на здравословна морска риба ще избави организма от опасни токсини и радикали, което ще подобри общото състояние, като това помага и за по-доброто възстановяване на организма.
Рибата хек действа благоприятно върху всички системи на тялото и помага тяхната работа. Препоръчва се при проблеми с храносмилателната система, инфекциозни и вирусни заболявания, затлъстяване и диабет. Особено при диабет хекът е много полезен, защото помага за понижаване на кръвната захар.
Интересно е, че може да подобрите зрението си, ако приемате рибни продукти поне веднъж седмично. Така може да намалите наполовина вероятността от отслабване на зрението след преминаване на 60 години.
Съществува връзка и между рибата и работата на сърцето. Рибата и рибеното масло се препоръчват за профилактика срещу сърдечносъдови заболявания. Няма много продукти, съдържащи аминокиселини, които са полезни за сърцето и кръвоносните съдове. В хека те са в изобилие.
Може да подпомогнете отслабването, консумирайки филе от риба хек. То се усвоява лесно, нискокалорично е и много богато на протеини. Много експерти препоръчват рибата да е варена или печена, но дори и пържена, тя все още запазва значително ниската си хранителна стойност, ако се консумира умерено, може да си я позволявате дори и изпържена.
Хайвер от хек
Изучавайки свойствата на хайвера на много морски риби, испански учени установяват, че най–високата концентрация на полезната Омега–3 киселина, се съдържа в състава само на три риби, сред които е хекът (или мерлуза). Недостигът на тази киселина води до хипертония, диабет, проблеми със сърдечно-съдовата и нервна системи, депресии.
Противопоказания
Не е изключена алергична реакция, ако вече имате алергии към други риби и рибни продукти. Не се препоръчва да консумирате хек в големи количества, ако страдате от запек или повишена стомашна киселина.
olimpikfood.ru
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 79.9 мл. |
Белтък | 16.6 гр. |
Мазнини | 2.2 гр. |
Въглехидрати | 0.0 гр. |
Калории | 86 кал. |
Витамини и минерали
витамини А, Д, Е; фосфор, желязо, цинк, калций, магнезий, селен |
Коментари към Хек, мерлуза - ползи за здравето и състав