Задушен хек с картофи, грах и бяло вино
Необходими продукти:
750 грама филе от хек
4 скилидки чесън
5 супени лъжици зехтин
1 супена лъжица сладък червен пипер
130 милилитра сухо бяло вино
1 голяма глава лук
500 грама пресни картофи (може и стари)
200 грама грах (ако използвате замразен, предварително го размразете)
морска сол
черен пипер
Начин на приготвяне:
Обелете картофите и ги разрежете на четири. Обелете лука и го нарежете тънко. Проверете филето за фини костици и почистете ако е необходимо с помощта на пинцет (пинсета). След това го нарежете на парчета с размер около 5 см и оставете за момента.
Нарежете 2 скилидките чесън на тънки плочки и ги запържете до леко златисто в 3 супени лъжици зехтин.
Свалете съда от котлона и когато изстине малко, сложете червения пипер, налейте виното и оставете така за известно време.
Останалите скилидки чесън разрежете на четири, сложете ги в огнеупорен съд, в който ще задушите ястието. Добавете лука, картофите и останалия зехтин. Налейте виното с подправките и вода, колкото да се покрият продуктите. Овкусете със сол и черен пипер и нека всичко се вари в продължение на 10 минути.
След това прибавете рибата и граха, намалете огъня и задушете за 5 - 10 минути или колкото е необходимо, за да бъдат напълно готови картофите и хека.
Опитайте и ако е необходимо, сложете още сол и пипер.
Остава само да поднесете.
Добър апетит!
Коментари към Задушен хек с картофи, грах и бяло вино