Навага, хек
Хекът е крайбрежна дънна риба. По вкусови качества, тя превъзхожда останалите трескови риби. Северната навага има по-крехко, по–сочно и по–ароматно месо, отколкото, обитаващата териториите на Изток. Напрактика, в рибата няма дребни костни.
Състав и полезни свойства на риба хек:
По химичен състав, източната и северната навага не се различават. Това е диетично месо с високо съдържание на йод и селен. Селенът е необходим за нормалното функциониране на нервната система и укрепване на имунитета. Хекът е богат на важните за организма ни вещества, в това число:
- витамин А – влияе върху зрението и здравето на кожата
- витамин D – нужен за правилното развитие на костите и нормалното функциониране на щитовидната жлеза
- витамин Е – антиоксидант, бори се със стареенето на клетките
- витамин В9 (фолиева киселина) – незаменим при образуването на червени кръвни телца
Ненаситените мастни киселини, на които е богато месото на навагата, вземат активно участие в синтеза на мазнините и метаболизма на холестерола, имат противовъзпалителен и антихистаминов ефекти. Високото съдържание на йод прави тази риба много полезна за хора със заболявания на щитовидната жлеза.
Противопоказания:
Няма противопоказания за месото на хека, ако не сте алергични към морски продукти.
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 81.1 мл. |
Белтък | 16.1 гр. |
Мазнини | 1.0 гр. |
Въглехидрати | 0.0 гр. |
Калории | 73 кал. |
Витамини и минерали
витамини А, Д, Е, В9; селен, йод |
Коментари към Навага, хек