Начало Хранене Групи храни и ястия Зеленчуци Топинамбур

Топинамбур

Топинамбур - изображение

Топинамбурът (земна круша) е корен, който е по-полезен от картофите и два пъти по-хранителен от кръмното (фуражно) цвекло. Днес той набира все по-голяма популярност, дължаща на полезните му свойства, с които следва да се запознаем.

Ползата на корена за човешкия организъм се изразява в разнообразните хранителни вещества. Например, по съдържание на желязо, той превъзхожда зеленчуци като морковите, картофите, цвеклото и ряпата. Трябва да се отбележи, че органичното вещество инулин в земната круша също е повече, отколкото в зеленчуците.

 • Топинамбурът е полезен за храносмилателната система, тъй като инулинът, който споменахме по-горе, има пречистващ ефект. С приема на храна поемаме различни бактерии, а веществото ги свързва и елиминира.
 • Коренът се използва при лечението на стомашни проблеми, колит, гастрит, панкреатит, заболявания на дванадесетопръстника, също при запек и диария.
 • Помага за усвояването на селен, бори се с повръщането и гаденето, както и с горчивия привкус в устата.
 • Употребата на топинамбур нормализира стомашно-чревния тракт, наблюдава се холеретичен ефект, действа благоприятно върху стомашната лигавица.
 • Растението е полезно и при дисбактериоза. Редовната му консумация допринася за развитието на нормална чревна микрофлора, създавайки й всички необходими условия.
 • Хората, страдащи от диабет, също могат да се възползват от корена, защото той е изключително подходящ за тях. В състава му влиза рекордно количество инулини. Благодарение на това, той ефективно понижава нивото на захарта в кръвта и добре регулира дейността на задстомашната жлеза.
 • Пречистващият ефект на топинамбура е полезен за хора, които живеят в големите градове при лоша екологична среда. Коренът извежда от организма солите на тежките метали, токсините и радионуклидите. Сполучливо се справя с холестерола и предотвратява неговата поява, пречиства червата от шлаките. Всичко това може да се обобщи с определението отличен антиоксидант.
 • Диуретичните свойства на корена са полезни при отоци с бъбречен или сърдечен характер, при камъни в бъбреците.
 • Грудката се препоръчва за консумация и при хипертония - действа добре върху цялата сърдечно-съдова система. Да се приема още при тахикардия, исхемична болест на сърцето, атеросклероза. Понижава кръвното налягане.
 • Благодарение на силиция в състава на топинамбура, се усвоява добре калцият, който запазва нашите нокти, коса и тяло здрави.
 • Големите количества калий в растението предпазват и укрепват сърцето.


Вреда и противопоказания

Коренът може да навреди при индивидуална непоносимост към него, което не се случва често.

При прием на големи дози е възможно да предизвика известен чревен дискомфорт, увеличаване на газовете, затова страдащите от метеоризъм следва да имат предвид това.


Снимка: chtoem.ru

5.0, 2 гласа

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Вода79 мл.
Белтък2,1 гр.
Мазнини0,1 гр.
Въглехидрати12,8 гр.
Калории65 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

Витамини: В1, В2, В6, С, РР; Калий (K), Калций (Ca), Фосфор (P), Магнезий (Mg), Желязо (Fe)

ДРУГИ

Други полезниинулин

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияБотаника