Начало Хранене Групи храни и ястия Месо, птици Телешки език

Телешки език

Телешки език - изображение

Телешкият език е храна, характеризираща се с много здравословни свойства и ползи за организма. Той е изискан деликатес, богат на белтъчини, витамини и минерали. С неговата консумация не бива да се прекалява, тъй като би могъл да се отрази върху нивата на холестерол и триглицериди в кръвта.

Езикът съдържа значителни количества желязо и цинк, които го правят  подходяща храна при страдащи от анемия, при бременни жени,  а освен това минералите стимулират имунната система, произвеждат енергия, предотвратяват развитието на инфекции. Осемдесет и пет грама телешки език съдържа 3,5 милиграма цинк и 2.2 милиграма желязо. Наличието на холин и витамин B12 в състава спомагат за изграждането, поддържането и здравето на нервната система.

телешки език

Телешкият език съдържа протеини и аминокиселини, необходими компоненти за клетъчното и тъканното изграждане. Нутриентите поддържат хормоналния баланс и предпазват организма от развитие на автоимунни заболявания. Консумацията на телешки език активира производството на инсулин, а той от своя страна нормализира концентрацията на кръвната захар. Съдържа някои важни аминокиселини като аланин, аргинин, лизин, глутамин, които спомагат за изграждането на мускулатурата.

Освен цинк и желязо, месото е богато на калций, магнезий, селен, фосфор, натрий. Всички тези нутриенти имат своето положително влияние върху организма, поддържайки и насърчавайки функционалността на сърдечно-съдовата, нервната, отделителната и дихателната системи. Телешкият език се използва предимно в кулинарията като изискан деликатес с ценен вкус и хранителни качества.

телешки език

Преминава през специални термични обработки, включващи специфични подправки и методи за приготвяне. Обикновено се сервира задушен в масло, паниран или като основен акцент в яхнии със зеленчуци. Въпреки своите здравословни ползи, трябва да се внимава с консумацията му, тъй като съдържа доста мазнини и холестерол. Телешки език може да намерите в хипермаркети и специализирани магазини за карантия.

По статията работи: Русиана Михайлова


Източник: muyfitness.com
Снимки: campusarch.msu.edu; mykitcheninspain.blogspot.es

Още по темата:

5.0, 1 глас

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Белтък15 гр.
Мазнини16 гр.
Въглехидрати3,7 гр.
Калории223 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

цинк, селен, желязо, витамин B12, калций

ДРУГИ

Други полезниаланин, аргинин, лизин, глутамин

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиХрани и ястия