Какви са ползите от консумацията на сом
Сомът е една от най-разпространените риби в света. Има много видове сом, а теглото им достига над 100 килограма.
Рибите живеят в сладководни басейни и са много здравословни. Сомът е тлъст и много вкусен, но нека разгледаме какво го прави и толкова полезен.
Хранителен състав на сома:
- макро– и микроелементи: калций, магнезий, натрий, калий, фосфор, хлор, сяра, желязо, цинк, йод, мед, манган, хром, флуор, молибден, кобалт;
- витамини: А, В1, В2, В6, В9, С, Е, РР;
- голямо количество мазнини и протеини, които са източник на енергия за човешкия организъм;
- всички аминокиселини.
Ползи за здравето
Сомът съдържа омега-3 мастни киселини
Сомът съдържа сравнително малко мазнини и затова често рибата не се включва към добрите източници на омега-3, но все пак едно филе от рибата осигурява 600 милиграма омега-3 мастни киселини.
Разбира се, някои риби са много по-богати на полезните мазнини, но сомът е добър източник, ако обичаме рибата.
Омега-3 имат широкообхватна роля за човешкото здраве, те са особено богати за мозъка и сърдечносъдовата система.
Освен това, доказателства показват, че набавянето на омега-3 от риби е най-добрият избор, що се отнася до тази мазнина.
Сомът съдържа ниско количество живак
През последните години хората много се опасяват от живака в рибите, заради замърсяването на водата с тежки метали.
За някои риби се знае, че съдържат доста живак - риба тон, риба меч, акула и други.
За разлика от тях сомът съдържа доста малко живак, дори е на най-долната граница, в сравнение с най-популярните риби (като херинга, скумрия).
Богат на протеини
Протеинът е много важен за изграждането на мускулите, той е градивен елемент за производството на ензими и хормони, които влияят на всяка функция на нашето тяло.
Сомът е богат на протеини, беден на мазнини и въглехидрати, което го прави изключително добър избор за хората, които искат да увеличат приема на протеини, в 100 грама сом има 18,5 грама протеини и само 105 калории.
Добър източник на витамин D
Сомът има много витамин D, който обикновено си осигуряваме от слънчевите лъчи.
Няма много храни, които да съдържат витамин D, но дивите риби са чудесен източник на витамина. Порция от 150 грама филе от сом съдържа цели 180% от дневната необходимост от витамина.
Колкото и да е странно, много хора страдат от дефицит на витамин D, който е много важен за поддържането на здрава имунна система.
Сомът съдържа витамини от група B
Особено голямо предимство на сома е, че той е много богат на витамини от група B, по-специално B12. Недостикът на B12 е най-често срещаният хранителен дефицит в света днес.
Определени групи от населението, като кърмачета, бременни жени, възрастни хора и вегетарианци, са особено уязвими от дефицит на В12. В едно филе от рибата има около 70% от дневната нужда от витамина.
Витам B12 играе решаваща роля във формирането на червените кръвни клетки, здравето на мозъка и синтеза на ДНК.
Ако имате възможност, консумирайте див сом, тъй като той има много по-добри хранителни стойности в сравнение с този, отгледан в развъдник.
Месото на сома е полезно за здравето на кожата, лигавиците, нервната и храносмилателната системи, то отлично регулира захарта в кръвта, тъй като в него има антиоксиданти.
nutritionadvance.com
Снимка: pixabay.com
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 75.0 мл. |
Белтък | 16.8 гр. |
Мазнини | 8.5 гр. |
Въглехидрати | 0.0 гр. |
Калории | 105 кал. |
Витамини и минерали
витамини А, В1, В2, В6, В9, С, Е, РР; калций, магнезий, натрий, калий, фосфор, хлор, сяра, желязо, цинк, йод, мед, манган, хлор, флуор, молибден, кобалт |
Коментари към Какви са ползите от консумацията на сом