Защо е полезно да ядем краставици
Краставиците са от семейството на тиквите и са близки роднини на тиквичките, динята и пъпеша. Смятат се за зеленчуци, а всъщност от гледна точка на ботаниката са плодове. Богати са на полезни хранителни вещества. Съдържат растителни съединения и антиоксиданти, които могат да помогнат за лечение и дори превенция от някои заболявания.
Хранителен състав на краставиците
Краставиците са нискокалорични и съдържат добри количества разтворими фибри и вода, което ги прави идеални за хидратиране и отслабване. Добър източник са на важни витамини и минерали. Една необелена и сурова краставица, тежаща около 300 грама, има следната хранителна стойност:
- 45 калории;
- 0 грама мазнини;
- 11 грама въглехидрати;
- 2 грама протеин;
- 2 грама фибри;
- витамини: C (14% от ДП*), K (62%*);
- минерали: магнезий (10%*), калий (13%*), манган (12%*), фосфор, калций, сяра, натрий, желязо, цинк, йод.
%* от ДП* - процент от препоръчителния дневен прием за деня
Краставиците са богати на минерални соли и биологично активни вещества. Ензимите, съдържащи се в зеленчука, насърчават усвояването на протеини и витамини от група B, помагат и за поддържането на нормална кръвна реакция. В тях има и ензим, подобен на инсулин, което ги прави важен диетичен продукт за диабетици. Водата в зеленчука помага за прочистване на организма, тъй като разтваря токсините и помага за изхвърлянето им от тялото. Поради съдържащите се в краставицата микроелементи, тя има холеритични и диуретични свойства. Подобрява дейността на сърдечно-съдовата система и се препоръчва за хора, страдащи от заболявания на щитовидната жлеза.
Краставиците са съставени от 96% вода. За да увеличите тяхната хранителна стойност, трябва да ги консумирате необелени, тъй като в обелката се съдържат фибри, някои витамини и минерали. Въпреки това, без обелката и мариновани, те запазват някои полезни свойства. Мариновани и осолени, те съдържат големи количества натрий, което може да повлияе неблагоприятно на здравето на хората, страдащи от бъбречна недостатъчност. Затова трябва да се ограничи приемът им под тази форма. Освен това прекаляването със солените храни може да доведе до унищожаване на зъбния емайл, задържане на течности в тялото и нарушения на храносмилателния тракт.
Антиоксидантите са молекули, които блокират окисляването - химическа реакция, при която се образуват силно реактивни атоми с несдвоени електрони, известни като свободни радикали. Натрупването на тези вредни радикали може да доведе до няколко вида хронични заболявания. Оксидативният стрес, причинен от тях, е свързан с развитие на рак и сърдечни, белодробни и автоимунни заболявания. Плодовете и зеленчуците, включително краставиците, са особено богати на полезни антиоксиданти, които могат да намалят риска от тези състояния. Установено е, че в зеленчука се съдържат флавоноиди и танини, които са особено ефективни при блокирането на вредните радикали.
Ползи на краставиците
1. Хидратират
Водата е жизненоважна за функциите в човешкото тяло, тъй като има множество важни роли. Тя участва в процеси като регулиране на температурата и транспортиране на отпадъчни продукти и хранителни вещества. Правилната хидратация може да повлияе на физическата работа и метаболизма, както и на много други процеси в човешкото тяло.
По-голямата част от приема на течности хората получават от водата и до 40% с храната. Тъй като краставиците са съставени от около 96% вода, те са особено ефективни за насърчаване на хидратацията и могат да ви помогнат да задоволите ежедневните си нужди от течности.
2. Помагат за отслабване
Краставиците са нискокалорични. В една порция (104 грама) се съдържат едва 16 калории, а една цяла краставица (около 300 грама) съдържа само 45 калории. Това означава, че може да се консумират по-големи количества, без да се приемат много калории, които водят до наддаване на тегло.
Зеленчукът се добавя в салати, сандвичи и гарнитури, а също може да се използва и като заместител на висококалорични храни. Доказано е, че консумирането на нискокалорични храни с високо съдържание на вода е свързано със значително намаляване на телесното тегло.
3. Други ползи
- Подобрява състоянието на косата, ноктите и зъбите
- Понижава нивата на кръвна захар
- Подобрява храносмилането
- Поддържа редовното движение на червата
Дехидратацията е основен рисков фактор за запек, тъй като може да промени водния баланс и да затрудни преминаването на изпражненията. Пектинът - вид разтворими фибри, намиращи се в краставиците, помага за ускоряването на движението на чревните мускули.
Вреди от консумацията на краставици
Някои хора съобщават, че при консумацията на краставици многократно се сблъскват с проблеми като сърбеж на кожата и подуване. Следователно хората, склонни към алергии, не трябва да консумират големи количества от зеленчука.
1. Могат да бъдат токсични
Някои краставици имат горчив вкус. Това се дължи на наличието на токсините кукурбитацини и тетрациклични тритерпеноиди в тях. Изследвания посочват, че консумирането на големи количества горчиви краставици може да бъде опасно за живота. Затова както всяко нещо, консумирайте с мярка.
2. Дехидратация и електролитен дисбаланс
Семената на краставиците са източник на кукурбитин - съставка, за която се знае, че притежава диуретични свойства. При консумиране на големи количества от зеленчука тази диуретична съставка води до прекомерно елиминиране на течности от тялото, затруднявайки електролитния баланс. В някои условия това може да доведе до силна дехидратация.
3. Консумирането на големи количества краставици по време на бременност може да доведе до болки в корема
Бременността е критичен период както за майката, така и за бебето в утробата. Краставиците не са вредни за ядене по време на бременност, но прекаляването с количествата може да доведе до често уриниране, подуване и болки в корема. Това може да повлияе на бременността. Следователно, за да се избегне този риск, е добре да се консумира зеленчука в умерени количества.
healthline.com
Снимки: freepik.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЖАН Д'АРСЕЛ EXPERTE BEAUTE ИЗЯЩЕН ИЗСВЕТЛЯВАЩ СЕРУМ 30 мл
Безплатна доставка за България!МОКРИ КЪРПИ ЕВЕНТ ИНТИМНИ С КРАСТАВИЦА * 15
ФИТО PHANERE КОСА И НОКТИ дражета * 120
Безплатна доставка за България!АЛАЙВ ИМУННА ЗАЩИТА желирани таблетки * 90 NATURE'S WAY
ПРОМОБИЛКА АКВА НЕЙЧЪР ХИДРАТИРАЩ ДУШ ГЕЛ ЗА ТЯЛО 200 мл
КОКОСОЛИС КУУЛ БИО ОЛИО СЛЕД СЛЪНЦЕ 200 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Зеленчуци
- Салата от пресни краставици със сварени яйца, кашкавал и майонеза
- Краставица
- Пийте сок от краставица с мед срещу стомашни проблеми, безсъние и отоци по тялото
- Използвайте краставица срещу ухапвания от дървеници
- Тарт от сьомга, краставица и манго
- Рецепти за салати от маруля
- Корнишони
- Лимонова салата със сирене, кускус и краставици
- Салата от краставици и чери домати с ароматен дресинг
- Как да увеличим добива на краставици по естествен път
Коментари към Защо е полезно да ядем краставици