Корнишони

Корнишоните съдържат калий, калций, фосфор, желязо, йод, каротин, В1, В2, РР, пантотенова киселина, В6, С и др. По полезни и лечебни свойства не отстъпват на морковите, доматите, лука и даже на цитрусите. Имат добри козметични качества, затова се използват като козметично средство за грижа за кожата. Сокът от краставица я избелва и освежава, прави я кадифена и матова, също така помага за премахване на акне, лунички, петна от пигментация, потъмнявне. Полезно е обтриването на лицето с парченца краставица.
Краставицата представлява 96% и повече вода, затова тя не е питателен продукт – цени се заради вкусовите й качества, а не заради хранителните.
Здравни ползи
Повишават апетита, помагат за доброто усвояване на храната. Пресните краставици са полезни при заболявания на стомаха (като слабително средство), черен дроб, бъбреци. Употребата им в храната допринася за отстраняването на вода от организма, подобрява работата на черния дроб, бъбреците, сърцето. Пресният сок, приготвен от тях, се използва при кашлица, болки в стомаха и червата.
Краставиците са най-доброто диуретично средство. Но имат и други ценни свойства – подобряват растежа на косата, укрепват сърдечния мускул и съдове. Съдържат много калий, калций, натрий и фосфор. Този зеленчук по-бързо и по-добре от всеки друг може да регулира киселинния дисбаланс. Това е много важно, защото дисбалансът усложнява протичането на много заболявания. При бавно зарастващи рани яжте краставици. Най-голямото им предимство е тартроновата киселина, която съдържат. Тя е важна, доколкото пречи на въглехидратите да се превръщат в мазнини и да се натрупват в организма.
Смес от сок на краставица, морков и цвекло влияе благоприятно при ревматични заболявания. Високото съдържание на калий в краставицата я прави много ценен продукт за хора, както с ниско, така и с високо кръвно налягане.
Сокът от краставица помага при пародонтоза, спира накъсването на косата и косопада, полезен е за профилактика на напрежение на миокарда (сърдечния мускул), успокоява и укрепва нервната система, предотвратява атеросклерозата, подобрява паметта.
Този зеленчук се използва за подобряване цвета на кожата, като слабително средство, при кръвоизлив.
Снимка: pixabay.com
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 95.0 мл. |
Белтък | 0.8 гр. |
Мазнини | 0.0 гр. |
Въглехидрати | 3.0 гр. |
Калории | 15 кал. |
Витамини и минерали
калий, калций, фосфор, желязо, йод, каротин, В1, В2, РР, В6, С |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
БИЛКА АКВА НЕЙЧЪР ХИДРАТИРАЩ ИНТИМЕН ГЕЛ 350 мл.
ФИОННА МАСКА ЗА ЛИЦЕ С АЛОЕ И КРАСТАВИЦА 100 мл
АЛАЙВ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА МЪЖЕ таблетки * 30 NATURE'S WAY
БИОФРЕШ CUCUMBER КРЕМ ОВЛАЖНИТЕЛ ЗА ОКОЛООЧЕН КОНТУР 25 мл
БИЛКА АКВА НЕЙЧЪР МИЦЕЛАРНА ВОДА С КРАСТАВИЦА 400 мл
МАТИСЪН АНТИОКСИДАНТНА ФОРМУЛА ОТ ЧЕРВЕНИ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ ОРГАНИК капсули * 180
СТАТИЯТА е свързана към
- Зеленчуци
- Салата от пресни краставици със сварени яйца, кашкавал и майонеза
- Как да си отгледаме краставици на балкона?
- Пръскайте краставиците с домашен препарат срещу мана и други болести
- За по-силен лечебен ефект съчетайте сока от краставица със сок от моркови, спанак или цвекло
- Салата от репички с царевица и краставици
- Рецепти за салати от маруля
- Краставица
- Използвайте английска сол за подхранване на чушки, домати и краставици
- Предястие от краставици с крема сирене, кашкавал и рулца от раци
- Пригответе си лек за болки в ставите от ракия и корнишони
Коментари към Корнишони