Охлюви
Охлювите са познати със своите здравословни качества още от Древността. Като видове са многобройни, но ядливи са само няколко такива - лозов охлюв, кафяв градински и сив охлюв. Последният е най-предпочитан, затова се отглежда култивирано. Разбира се, може да се събира и от местата, в които е разпространен сред природата.
Месото на охлювите е изключително чисто и богато на нутриенти, тъй като те се хранят предимно със зелени растения. Съдържанието на мазнини е в пъти по-ниско от това на червените меса, риби или птичи меса. Освен това, охлювите са богати на протеини, те са нискокалорични и са идеална алтернатива при спазването на диети. В състава им са установени много аминокиселини, една от които е глутаминовата киселина, която насърчава правилната клетъчна и мозъчна функционалности.
Друга жизненоважна аминокиселина е аргининът, участваща в клетъчното делене, изграждането на мускулната маса, синтеза на хормони. Тя спомага за намаляването на хронични и сърдечно-съдови заболявания, понижава кръвното налягане и предотвратява натрупването на мазнини.
Лизинът, аминокиселина, влизаща в белтъчния състав, подпомага растежа, подобрява усвояването на калций от организма и се характеризира с противовъзпалително действие. Недостигът й има неблагоприятно отражение върху тялото. Би могъл да доведе до липса на апетит, лесна уморяемост, загуба на тегло, концентрация и да провокира развитието на анемии.
Месото от охлюви е богато на есенциални мастни киселини, а те от своя страна благоприятстват метаболитните процеси в организма. Характерно за мекотелите е, че съдържат много минерали като мед, манган, цинк, необходими за функционирането на много ензими. Охлювите са супер храна, особено за бременни жени, кърмачки или хора, страдащи от анемия, защото съдържа повече калий, цинк, мед и желязо, отколкото някои видове червените меса. Намират приложение в медицината за лечението на стомашно-чревни заболявания. По тази причина, екстрактът от тях се използва в много лекарства и хранителни добавки, козметични продукти, кремове, лосиони и други.
Употребяват се при лечение на пациенти, страдащи от атеросклероза, хипертония и диабет, тъй като съдържат незначително количество натрий и холестерол и са богати на калий. Охлювното месо е високо ценен деликатес във всички части на света. Неговите качества зависят от микрофлората, в която се отглеждат или обитават мекотелите. В кулинарията се използва за приготвяне на различни солени блюда, а черупките им служат за украса и приготвяне на други ястия. Може да си набавите от хипермаркети - замразени или в консерва, или да си съберете сами от екологично чист ареал по време на подходящ период.
По статията работи: Русиана Михайлова
Източник: caracolesmarin.es; alimentos.org.es
Снимки: www.ellahoy.es; trucosdebellezacaseros.com
Хранителна стойност при 100гр.
Белтък | 25 гр. |
Мазнини | 2 гр. |
Въглехидрати | 2,43 гр. |
Калории | 81 кал. |
Витамини и минерали
желязо, фосфор, манган, цинк |
Други
Други полезни | аминокиселини, въглеводороди |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ХЕЛИКСИР течна добавка за стави 200 мл
ВИКТОРИЯ БЮТИ МАСКА ЗА РЪЦЕ ТИП РЪКАВИЦА С ЕКСТРАКТ ОТ ОХЛЮВИ
ДИЗАО ХИДРОГЕЛ ЗЛАТНИ ПАЧОВЕ ЗА ОЧИ ОХЛЮВ * 60
ХРИСТИНА КРЕМ ЗА РЪЦЕ И КРАКА С ЕКСТРАКТ ОТ ОХЛЮВ 250 мл
РЕВИВ ИНТЕНЗИВЕН РЕГЕНЕРИРАЩ СЕРУМ ЗА ЛИЦЕ С ЕКСТРАКТ ОТ ОХЛЮВИ 15 мл
РЕВИВ РЕГЕНЕРИРАЩ СЕРУМ ЗА ЛИЦЕ С ЕКСТРАКТ ОТ ОХЛЮВИ 15 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Риба и морски продукти
- Консумирайте охлюви поради 6 причини
- Отървете се от охлювите в дома и градината чрез 10 начина
- Консервирани охлюви с масло, чесън, лук и магданоз
- Защитете растенията от охлювите с утайка от кафе
- Печени охлюви в ароматно масло с чесън
- Охлюви в пикантен бульон
- Охлюви по бабина рецепта
- Морски охлюви в бяло вино с магданоз и чесън
- Чудо на природата: морските голи охлюви се обезглавяват сами и от главата им израства ново тяло
- Алтернатива на шевовете – хирургично лепило от слуз на голи охлюви
Коментари към Охлюви