Начало Хранене Групи храни и ястия Риба и морски продукти Охлюви

Охлюви

Охлюви - изображение

Охлювите са познати със своите здравословни качества още от Древността. Като видове са многобройни, но ядливи са само няколко такива - лозов охлюв, кафяв градински и сив охлюв. Последният е най-предпочитан, затова се отглежда култивирано. Разбира се, може да се събира и от местата, в които е разпространен сред природата.

охлюви

Месото на охлювите е изключително чисто и богато на нутриенти, тъй като те се хранят предимно със зелени растения. Съдържанието на мазнини е в пъти по-ниско от това на червените меса, риби или птичи меса. Освен това, охлювите са богати на протеини, те са нискокалорични и са идеална алтернатива при спазването на диети. В състава им са установени много аминокиселини, една от които е глутаминовата киселина, която насърчава правилната клетъчна и мозъчна функционалности.

Друга жизненоважна аминокиселина е аргининът, участваща в клетъчното делене, изграждането на мускулната маса, синтеза на хормони. Тя спомага за намаляването на хронични и сърдечно-съдови заболявания, понижава кръвното налягане и предотвратява натрупването на мазнини.

Лизинът, аминокиселина, влизаща в белтъчния състав, подпомага растежа, подобрява усвояването на калций от организма и се характеризира с противовъзпалително действие. Недостигът й има неблагоприятно отражение върху тялото. Би могъл да доведе до липса на апетит, лесна уморяемост, загуба на тегло, концентрация и да провокира развитието на анемии.

охлюви

Месото от охлюви е богато на есенциални мастни киселини, а те от своя страна благоприятстват метаболитните процеси в организма. Характерно за мекотелите е, че съдържат много минерали като мед, манган, цинк, необходими за функционирането на много ензими. Охлювите са супер храна, особено за бременни жени, кърмачки или хора, страдащи от анемия, защото съдържа повече калий, цинк, мед и желязо, отколкото някои видове червените меса. Намират приложение в медицината за лечението на стомашно-чревни заболявания. По тази причина, екстрактът от тях се използва в много лекарства и хранителни добавки, козметични продукти, кремове, лосиони и други.

Употребяват се при лечение на пациенти, страдащи от атеросклероза, хипертония и диабет, тъй като съдържат незначително количество натрий и холестерол и са богати на калий. Охлювното месо е високо ценен деликатес във всички части на света. Неговите качества зависят от микрофлората, в която се отглеждат или обитават мекотелите. В кулинарията се използва за приготвяне на различни солени блюда, а черупките им служат за украса и приготвяне на други ястия. Може да си набавите от хипермаркети - замразени или в консерва, или да си съберете сами от екологично чист ареал по време на подходящ период.

охлюви

 

По статията работи: Русиана Михайлова

Източник: caracolesmarin.es; alimentos.org.es
Снимки: www.ellahoy.es; trucosdebellezacaseros.com

3.0, 2 гласа

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Белтък25 гр.
Мазнини2 гр.
Въглехидрати2,43 гр.
Калории81 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

желязо, фосфор, манган, цинк

ДРУГИ

Други полезниаминокиселини, въглеводороди

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлПроизводители