Мед

Медът е най-древната храна на Земята, защото пчелата е по-стара от човека с 60 хиляди години. Този продукт, безспорно, е вкусен и полезен. Състои се от 78% захари (левулоза, глюкоза, фруктоза, малтоза), 20% вода и 2% минерални соли. Висококалоричен е и е подходящ за спортисти и хора, занимаващи се с тежка физическа работа; за деца в силата на растежа си; за възстановяващи се след боледуване.
Медът съдържа полезни ензими и микроелементи, необходими на нашите органи и тъкани. Това са: калий, калций, магнезий, фосфор, йод, желязо. Освен това, наличието на някои микроелементи в меда отговаря точно на тяхната концентрация в човешката кръв. В продукта има и биогенни стимулатори, които повишават тонуса на организма: витамини В2, В6, пантотенова и фолиева киселини.
Специално внимание заслужава бактерицидното действие на продукта. То се дължи на природния „антибиотик”, който произвеждат пчелите.
За разлика от другите хранителни продукти, този никога не плесенясва. Въпреки, че съдържа захари и ензими, дори появата на гъбички и мухъл не води до нищо, защото гъбичките просто загиват в него. Максималният срок за съхранение на меда е 1 година, след което той губи антимикробните си свойства, количеството глюкоза и фруктоза се намалява с 10-20%, витамините започват да се разрушават, а количествата на захароза и киселини се увеличават.
Противопоказания на меда
За задстомашната жлеза и за скоростта на образуване на мастни отлагания няма особено значение дали ще поглъщате шепи бонбони или ще ядете мед със супената лъжица. И в двата случая, с еднаква бързина се приближавате до диабет и затлъстяване. За да избегнете тези проблеми, изяждайте не повече от 1-2 супени лъжици мед дневно. След консумация на продукта, задължително изплакнете устата, защото рискувате да развиете кариес. Според някои специалисти, медът влияе на зъбите по-лошо и от захарта, защото се залепя директно на емайла.
При повишена чувствителност на организма (идиосинкразия), продуктът може да доведе до сериозни алергични реакции. При такива хора, дори чаена лъжичка от него може да предизвика общо неразположение, кожен сърбеж, гадене, световъртеж, повишена телесна температура. Най-честите признаци на идиосинкразия са: кожни раздразнения (уртикария, екзема), дихателни проблеми (бронхиална астма, затруднено дишане), неразположения на стомашно-чревния тракт (повръщане, диария).
Алергия към меда (следователно и към всички негови продукти) се среща рядко (при 3-7% от хората, при това, предимно деца). За да не се стига до алергични реакции, той не се препоръчва на деца до 2-годишна възраст.
Снимка: drug.org.ru
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 17.2 мл. |
Белтък | 0.8 гр. |
Мазнини | 0.0 гр. |
Въглехидрати | 80.3 гр. |
Калории | 308 кал. |
Витамини и минерали
витамини В2, В6; калий, калций, магнезий, фосфор, йод, желязо |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
АПИБЮТИ ХИДРАТИРАЩ КРЕМ ЗА ЛИЦЕ ПРОТИВ СТАРЕЕНЕ 50 мл BEE & YOU
НовБИОХЕРБА САПУН С ЙОХИМБЕ И МЕД 120 г
НУКС РЕВ ДЬО МИЕЛ КРЕМ ЗА РЪЦЕ И НОКТИ 75 мл.
АЛОЕ АРБОРЕСЦЕНС сок 500 мл IL PUCINO
ХЕРБАЛСЕПТ СИРОП ЗА КАШЛИЦА И БОЛКИ В ГЪРЛОТО ДУО 100 мл
АПИХЕРБА СЛИМ 100 мл АУРИМЕТРИЯ
СТАТИЯТА е свързана към
- Сладкарски изделия
- Лечение при ангина (остър тонзилит)
- Компрес с мед срещу кашлица при деца
- Домашно лечение на синузит с чесън и мед
- Манука
- Бърз лек със сода и мед срещу болезнените афти
- Пилешко филе с мед и горчица
- Пуешко филе в медено-горчичен сос и задушени зеленчуци
- Мед за очите
- Еликсир от мед и орехи – народната рецепта
- Агаве
Коментари към Мед