Начало Хранене Групи храни и ястия Мазнини, маргарин, олио Масло от гроздови семки

Масло от гроздови семки

Масло от гроздови семки - изображение

Маслото от гроздови семки все още не е толкова популярно като хранителна добавка, но ползите от него за човешкото здраве са много. То е богато на антиоксиданти като флаваноид, които предпазват организма от клетъчно или тъканно увреждане. Повишава нивата на добрия холестерол и спомага за предотвратяването на коронарни болести на сърцето.

масло от гроздови семена

Маслото е полезно за диабетици, то съдържа линолова киселина, която улеснява изгарянето на мазнините и понижава инсулиновата резистентност. Характеризира се с противовъзпалителни и антиканцерогенни свойства, подобрява циркулацията на кръвта, зрението, бъбречната функция, здравината на костите, засилва имунитета и е ефективно средство при лечение на дихателни проблеми.

масло от гроздови семена

Полифенолите в гроздовото масло са мощни антиоксиданти. Според проучвания, консумацията му може да предотврати различни видове когнитивни разтройства и да подобри здравословното състояние. Маслото намира приложение в козметиката, във фармацевтиката, като основна съставка на добавки, лекарства и в кулинарията. От естетична гледна точка то подобрява здравето на кожата. Наличието на мастни киселини в състава е от съществено значение, тъй като тялото не може да ги синтезира и трябва да се прилагат локално.

масло от гроздови семена

Гроздовият екстракт унищожава свободните радикали, отговорни за разграждането на колагена в кожата с течение на времето, а това от своя страна забавя процесите на стареене, придава свеж вид и еластичност. Освен върху епидермиса, той се отразява положително върху косата, подхранвайки я с витамин E, протеини и минерали и предпазва образуването на пърхот. Придава блясък и укрепва жизнеността й.

масло от гроздови семена

Факт е, че маслото се употребява и в кулинарията. То е термоустойчиво, не загаря, след обработка не отделя специфична миризма, което го прави подходящ продукт за готвене. Използва се за приготвянето на основни ястия, подправяне на салати, приготвяне на дресинги, риба и десерти. Характеризира се с лек ядков вкус и е здравословна алтернатива на останалите мазнини. Все пак с количеството не бива да се прекалява.

масло от гроздови семена

Препоръчителната дневна доза е по една чаена лъжичка сутрин и вечер като самостойна добавка. Може да се приема от бременни жени, но кърмещи трябва да избягват консумацията му. Маслото от гроздови семки може да откриете в хипермаркети и био магазини.

По статията работи: Русиана Михайлова 


Източник: www.plantasyremedios.com

Снимки: fragolosi.it; iHerb.com; salud.facilisimo.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Мазнини100 гр.
Калории884 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

Витамин A, витамин E

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиРецептиХрани и ястияЛюбопитноХранене при...Новини