Кестени - полезни и вредни свойства

Кестените са богати на нишесте дървесни ядки с много приятен сладък вкус. Плодът им е доста по-едър, в сравнение с другите ядки като кашуто и макадамията. Всеки кестен се отличава с гладка, лъскава, тъмнокафява външна обвивка. Вътрешността има отличителен кремавобял цвят. Консумират се след термична обработка, поради високото им съдържание на танинова киселина, която придава лош вкус в устата след ядене.
Отглеждат се в планинските гори на Китай, Япония, Европа и Северна Америка. Ботанически принадлежат към семейството на бука (Fagaceae), род Castanea. Научното им наименование е Castanea sativa, което означава сладки кестени. Познати са 4 вида - европейски, японски, китайски и американски, които значително се различават един от друг.
Ядките на кестена са много вкусни, особено печени или захаросани, използват се също сурови и варени, в брашна, сладкарски изделия, алкохол, напитки с кафе и други. За съжаление, плодовете не са издръжливи дълго време и бързо се развалят.
Хранителна стойност на кестените
Кестените се открояват от другите ядливи ядки с отличителния си хранителен профил. Те са нискокалорични и съдържат малко мазнини. Богат източник са на въглехидрати (нишесте предимно), белтъчини, минерали, витамини и фитонутриенти, доставящи на организма множество ползи.
В листата на ядливия кестен (съществува и неядлив отровен) има много гликозиди, пектинови и дъбилни вещества, витамини К, А, С и от група В.
Котиледоните (първите листа) на тези ядкови плодове са месести, светлокремави, богати на нишесте (до 62%), захари (до 17%), белтъчини (до 60%), съдържат мазнини (2 - 2,5%), органични киселини, витамини, ензими. Изключително богати са на витамин C - 100 грама ядки осигуряват 43 мг витамин C (72% от дневната потребност). Кората, пъпките и листата съдържат 10-16% дъбилни вещества.
Отличен източник са на диетични фибри, осигуряват 8,1 грама (около 21% от дневната потребност) на 100 грама. Диетата, богата на фибри, помага за понижаване на нивата на холестерол в кръвта, като ограничава усвояването на излишъка от холестерол в червата.
Кестените са богати на фолиева киселина (витамин B9) - 100 грама ядки доставят на организма 62 мкг (15,5% от дневната потребност). Витамин B9 има съществено значение за образуването на червените кръвни клетки и синтеза на ДНК. Адекватният прием на богати на този витамин храни по време на периода на зачеване предотвратява развитие на дефекти на невралната тръба при новороденото.
Кестените са много добър източник на мононенаситени мастни киселини като олеинова и палмитинова. Изследвания сочат, че мононенаситените мазнини в диетата помагат за понижаване нивата на общия и лошия (LDL) холестерол и повишаване нивата на добрия (HDL) холестерол в кръвта. Средиземноморската диета е богата на фибри, мононенаситени мастни киселини, омега мастни киселини и антиоксиданти. Тя помага за превенция от коронарна болест на сърцето и инсулти като благоприятства здравословния липиден профил в кръвта.
Кестените са отличен източник на минерали като желязо, калций, магнезий, манган, фосфор и цинк. Освен това съдържат големи количества калий - 518 мг в 100 грама продукт. Калият противодейства на хипертоничното действие на натрия, понижава сърдечната честота и кръвното налягане. Желязото в ядките помага за предотвратяване на развитието на желязодефицитна анемия (микроцитна). Магнезият и фосфорът са основни компоненти на костния метаболизъм.
Тези ядливи ядки съдържат големи количества витамини от група B. В 100 грама се съдържат 11% ниацин (B3), 29% пиридоксин (B6), 100% тиамин (B1) и 12% рибофлавин (B2). Те не съдържат глутен, което ги прави подходящи за добавяне в диети, предназначени за хора с чувствителност към протеина, алергия към пшеница и цьолиакия.
Китайските кестени (C. mollissima) са добър източник на витамин А, осигуряват 202 IU на 100 грама продукт.
Полезни свойства на кестените
1. Предпазват от диабет
Диетичните фибри в кестените помагат за регулиране нивата на кръвна захар при хора, страдащи от диабет. Богатите на фибри хранителните продукти се считат за храни с нисък гликемичен индекс, тъй като те повишават нивата на кръвна захар по-бавно и плавно. Това е особено важно за диабетици, тъй като лечението на заболяването е свързано с контрола на захарта. Кестените могат да помогнат за предотвратяване на развитието на заболяването.
2. Подсилват имунната система
Високото съдържание на витамин C и антиоксиданти в ядките ги прави особено добра храна, подсилваща имунната система. Витамин C спомага за стимулирането на бели кръвни клетки, които са особено важни за имунната система, тъй като се борят с причинителите на болести в тялото. Този витамин е необходим за образуването на междуклетъчното вещество (матрикса) в зъбите, костите и кръвоносните съдове. А като силен антиоксидант предпазва организма от вредните свободни радикали.
3. Увеличават минералната плътност на костите
Често срещан проблем при застаряващите хора е остеопорозата, която възниква вследствие на загуба на костна маса и се проявява под формата на слаби кости и болки в ставите. Един от начините за предотвратяване на това състояние е включване на кестени в диетата, тъй като в тях се съдържа магнезий, който има важна роля за повишаването на минералната плътност на костите и поддържането им здрави. В кестените има и големи количества мед - минерал с много важна роля в усвояването на желязото, здравината на костите и цялостното здраве на човек.
4. Други ползи
- Облекчават храносмилателни проблеми
Хранителните фибри помагат за по-бързото движение на храната през храносмилателния тракт.
- Подобряват когнитивната функция
Кестените имат пряко влияние върху мозъка и когнитивната функция. Тъй като съдържат големи количества различни видове витамини, те могат да помогнат за по-доброто фокусиране и по-добрата памет. Тези витамини са свързани с развитието на мозъка и неговата функция, затова кестените са чудесно допълнение към диетата не само за подрастващите, но и за възрастните.
Освен това кестените съдържат и калий, който е известен с това, че увеличава притока на кръв към мозъка, поддържа го добре наситен с кислород, а и действа положително върху цялостното здраве на нервната система. Това също допринася за по-добра концентрация и памет.
- Ползи от народната медицина
В народната медицина отвара или настой от продукта се използва като кръвоспиращо средство при вътрешни кръвоизливи.
Отвара от сухи кестени и настой от листата се използват при възпаления на горните дихателни пътища, пресните листа са отлично средство при коклюш. Ядките и кората намират приложение при заболявания на стомашно-чревния тракт, при отоци, свързани с бъбречни проблеми, кръвоизливи от носа. Външно отвара от кестени се използва за компреси при абсцеси и циреи, а спиртен настой от изсушени цветове на растението се препоръчва при хронична дизентерия и катар на пикочния мехур.
Отвара или настой от частите на обикновения кестен, съдържащи дъбилни вещества, намират приложение в народната медицина и като средство за стягане, за заздравяване на рани и при изгаряне.
Плодовете се приемат при варикоза, остри и хронични тромбофлебити, трофични язви на долните крайници, при нарушения на периферното кръвообращение, при възпалени хемороиди без кървене. Пресни кестени се използват при хронична диария и малария, а печени - при маточно кървене и кървящи хемороиди.
Избор и съхранение на кестените
Кестените се отглеждат през студените месеци, налични са пресни на пазарите от октомври до март като най-предпочитани са през декември. Могат да се закупят и целогодишно, опаковани във вакуумни опаковки. Тъй като са богати на нишесте и съдържат по-малко мазнини от другите ядки, те са склонни да се развалят доста по-бързо, ако са изложени за по-дългъг период от време на въздух и много влажни условия.
Ако вътрешността на ядката е кремавобяла, то кестените са пресни, но ако имат зеленикава плесен, то те са развалени и не трябва да се консумират. След закупуване на кестените от магазина, трябва да се прехвърлят в продупчена торбичка и да се поставят в хладилник при висока относителна влажност, така ще се запазят свежи за няколко седмици.
Странични ефекти от и противопоказания за консумацията на кестени
Както при повечето ядки, кестените също могат да причинят алергия. Хората, които са податливи на алергии или имат алергия към ядки, трябва задължително да се консултират с лекар, преди да ги консумират.
Някои от симптомите на алергия към кестени са екзема, обриви, сърбеж и дори затруднено дишане. При някои хора може да се получи контактен дерматит вследствие на сърбеж и обрив по кожата веднага след докосване на кестени.
Хората, предразположени към напълняване, не трябва да прекаляват с консумацията на печени кестени, защото те са богати на въглехидрати и нишесте.
Въпреки всички полезни свойства, които тези ядки доставят на организма, трябва да се имат предвид всички странични ефекти и рискови фактори, преди да се добавят в диетата.
lybrate.com; nutrition-and-you.com
Снимки: pixabay.com; freepik.com
Хранителна стойност при 100гр.
Белтък | 2 гр. |
Мазнини | 1,4 гр. |
Въглехидрати | 28 гр. |
Калории | 131 кал. |
Витамини и минерали
витамини А, С, В, К |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЕЛИКСИР АНТИ - СТРЕС СПРЕЙ 10 мл LES FLEURS DE BACH
ДЖО ЕНД ДЖО КАПКИ НА ДР. БАХ КОМПЛЕКТ УСПОКОЕНИЕ
РАДИКА МЕХЛЕМ 7 БИЛКИ И ПРОПОЛИС 30 мл
АБОФАРМА ВИРУХЕЛТ капсули * 10
ДЖО ЕНД ДЖО КАПКИ НА ДР. БАХ КОМПЛЕКТ ОТСЛАБВАНЕ
МОНО ЦВЕТЕН ЕЛИКСИР ОТ ЧЕРВЕН ДИВ КЕСТЕН 10 мл LES FLEURS DE BACH
СТАТИЯТА е свързана към
- Ядки и семена
- Консумирайте кестени против запек
- Кестен-обикновен, Сладък кестен, Ядлив кестен
- Сиропирани кестени
- Супа от кестени и нахут с домати и чесън
- Направете си екологична есенна украса от ябълки и кестени
- Научете този лесен трик за печене на кестени
- Облекчете хемороидите с отвара от кестенови листа
- Печено пиле с кестени и лук
- Пълнена пуйка с кестени и ориз
- Червен конски кестен
Коментари към Кестени - полезни и вредни свойства