Камбала, писия - полезни свойства
В подводния свят се крият много чудеса и тайни, едно от тях е рибата камбала или писия. Тя има сочно и крехко месо със съвършено бял цвят. Срещат се 2 вида: морска и речна. Обикновено се приготвя пържена или печена, а хранителния й профил е много впечатляващ. Въпреки че рибата е една от най-странно изглеждащите и определено отблъскваща на вид, месото й е много вкусно и крехко.
Витамини, минерали и хранителен състав
Витамини в камбалата
В рибата камбала има много различни витамини - витамин А, В, Е, тиамин, рибофлавин, никотинова и пантотенова киселини, пиридоксин.
Минерали
Съдържанието на минерални вещества в камбалата е разнообразно. Това са:
- соли на фосфора, от които зависи здравината на скелета и зъбите, здравето на косата, кожата и ноктите;
- йод, който е полезен при заболявания на щитовидната жлеза;
- мастни киселини Омега 3 – предпазват от развиване на онкологични заболявания, допринасят за лекуването на бронхит;
- аминокиселини – влияят активно върху понижаването на холестерол в кръвта;
- минералите и микроелементите помагат за повишаването работоспособността и имунитета на човешкия организъм, предпазват го от вредни външни влияния, инфекции и други неприятни фактори;
Хранителна стойност
В 100 грама от месото на тази риба се съдържат 70 ккал. Протеините в камбала са 12,41 грама за същото количество, а мазнините по-малко от 2 грама. Това я прави подходящ диетичен продукт, особено ценен за здравословно хранене, който снабдява тялото с ценни вещества, а в същото време не внася излишни калории.
Ползи за здравето
Добър източник на протеини
Независимо от различните видове и цветове, свойствата на тази риба са почти еднакви. В нея се съдържат много пълноценни протеини, а в техния състав влизат голяма част аминокиселини с балансиран състав. В сравнение с месото на животните, в това на рибата има няколко пъти по-малко съединителна тъкан, затова рибният протеин се усвоява по–лесно от организма.
Спомага отслабването
Рибата е много нискокалорична, което я прави чудесен избор за хората на диета, които искат да свалят малко килограми. Омега-3 мастните киселини също стимулират отслабването и помагат на функциите в организма.
Намалява лошия холестерол
Знаете, че високия холестерол е едно от най-често срещите състояния в наши дни, което застрашава здравето на много хора. Наситените мазнини повишават холестерола, а това увеличава риска от запушване на кръвоносните съдове и затрудняване на работата на сърцето.
Бори се с депресията
Много проучвания показват, че консумацията на камбала може да помогне да се преборите с депресията, причината за това е богатството от минерали, витамини и хранителни вещества като омега-3 мастни киселини, които са свързани с намаления риск от депресивни състояния и подобряват настроението.
Подобрява състоянието на мозъка
Множество проучвания показват, че консумирането на прясна риба може да подобри кръвния поток към мозъка, което подобрява неговата функция.
Подпомага борбата с диабета
Известно е, че яденето на риби е полезно за пациенти с диабет. Изследователите също са се установили, че консумацията на камбала може да ви помогне да се подобрите състоянието при диабет и за други, за да намалите риска развитието му, ако сте предразположени към него. Омега-3 и хранителните вещества в рибата помагат на тялото да регулира кръвната захар, а освен това хранителният й профил не предполага повишаване на кръвната захар след хранене. С подобряването на постоянните нива на кръвната захар, тялото става по-чувствително към инсулина.
Рибата е богата на омега-3
Знаете, че едно от най-големите предимства на рибите е високото съдържание на омега-3 мастни киселини, които са полезни са много различни функции в организма - облекчават симптомите при артрит, понижават възпаленията и предпазват сърцето. Към ползите на омега-3 включваме и грижата за сърцето, борбата с лошия холестерол, намаляването на мазнините.
Противопоказания
Няма никакви противопоказания за печената и варената камбала, ако не сте алергични към риба. Но осолена, тя не е подходяща за сърдечно болни хора и хипертоници, тъй като солта може да повиши кръвното налягане.
drhealthbenefits.com, organicfacts.net
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 79.5 мл. |
Белтък | 16.1 гр. |
Мазнини | 2.6 гр. |
Въглехидрати | 0.0 гр. |
Калории | 83 кал. |
Витамини и минерали
витамини А, В, Е, тиамин, рибофлавин; соли на фосфора, йод, к - ни Омега 3, |
Коментари към Камбала, писия - полезни свойства