Защо са полезни пъдпъдъчите яйца и как да ги приемаме - Първа част
Твърди се, че пъдпъдъчите яйца помагат при лечението на над 10 заболявания. В тях се съдържат повече биологично активни вещества, отколкото в яйцата на които и да било птици.
Пъдпъдъчите яйца превъзхождат кокошите по наличие на витамин В 12, затова са полезни за вегетарианци, които са се отказали от месото, но консумират млечни и яйчни продукти.
Рекордно е съдържанието на витамини А, В1 и В2 в продукта. Наличие на цинк, магнезий, калий, фосфор, манган и много желязо. Пъдпъдъчите яйца са полезни при големи физически натоварвания и като част от диетично меню. Да, ако сте решили да отслабвате, изяждайте по 1-2 яйца дневно, но не повече, за да извлечете само витамините и минералите, които се съдържат в продукта и това да не отрази на килограмите ви.
Полезни свойства на пъдпъдъчите яйца
Полезните свойства на тези яйца са признати и от медицината. Редовната консумация на продукта е в състояние да облекчи протичането на някои неврози и психосоматични проблеми, включително и бронхиална астма.
Умерената им употреба е полезна при сърдечни заболявания.
Трябва да се отбележи, че в пъдпъдъчите яйца се съдържа по-малко холестерол, в сравнение с кокошите и затова се препоръчват на хора със сърдечни проблеми, дори и на стари хора (но при условие, че се ограничи приема на други продукти, богати на холестерол).
Репродуктивното здраве също се повлиява добре от хапването на яйцата. Протеинът, полезните мазнини и фолиевата киселина помагат за поддържането на хормоналния баланс при жените. По време на бременност се препоръчва изяждането на 2 - 3 яйца всеки ден. За мъжете също са полезни, дори се смята, че са по-ефективни от виаграта.
Когато става въпрос за децата, ще споменем, че в Япония на всеки ученик се дават по 2 пъдпъдъчи яйца всеки ден за обяд.
Комплексът от витамини, протеини и минерали помага за активизирането на мозъчната дейност, децата запомнят повече в училище.
Голям плюс са почти неутралният вкус на продукта и интересният външен вид, защото така малчуганите ги хапват без особени притеснения. Разбира се, всяко нещо е полезно, ако се приема в разумни количества и не се прекалява с консумацията му. За деца в предучилищна възраст са достатъчни 1 - 2 яйца, а за учениците - 2 - 3 дневно.
Черупката на пъдпъдъчите яйца
Черупката е полезна и за деца, и за възрастни. 95% от нея е калциев карбонат, който се усвоява лесно от нашия организъм. Точно затова тя не бива да се изхвърля. Съдържа: мед, флуор, желязо, манган, молибден, фосфор, сяра, цинк, силиций и други необходими микроелементи.
Редовната употреба на черупките се препоръчва при чупливи нокти и коса, при кървене на венците, раздразнение и безсъние, запек, уртикария и астма.
Обикновено черупката се смесва с лимонов сок в съотношение 1:1 и се приема по 1 чаена лъжица през ден - така си набавяте естествен калций.
Друг вариант е да сварите яйцето и да го изядете заедно с черупката (тя е тънка и хрупкава).
Във втората част на статията, ще научите как се приготвят пъдпъдъчите яйца, за количествата, полезни при различни здравословни проблеми и за съответния прием.
Снимки: pixabay.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СНИЗТОП дъвчащи таблетки * 30 НАТУРФАРМА
ПРЕГНАКО ПРОТЕИН ЗА СЛЕД РАЖДАНЕ С ВКУС НА ВАНИЛИЯ БРЮЛЕ 300 гр.
СПОНСЕР ПАУЪР МУЛТИ ПРОТЕИН 850 гр.
Безплатна доставка за България!КРИКС капсули * 30
НЕМ - НАТУРАЛНА ЯЙЧЕНА МЕМБРАНА капсули * 60 НАТУРАЛ ФАКТОРС
Безплатна доставка за България!АМИКС ЕГГ АМИНО 6000 таблетки * 360
СТАТИЯТА е свързана към
- Здравословно хранене
- Щраусово яйце – характеристики и състав
- Защо са полезни пъдпъдъчите яйца и как да ги приемаме - Втора част
- Пъдпъдъче месо
- За да се пукне цирея, наложете върху него тесто от сапун и белтък
- Здравни ползи и приложение на черупката на кокошето яйце
- Яйце на токачка
- Какви ястия можем да приготвим с яйца
- Яйчен прах – ползи за здравето от белтъка и жълтъка на прах
- Как да разберем пресни ли са яйцата
- Срещу шипове по краката правете компреси със сол и яйце
Коментари към Защо са полезни пъдпъдъчите яйца и как да ги приемаме - Първа част