Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Кулинарни хитринки Как да разбиваме правилно белтъците

Как да разбиваме правилно белтъците

от 30 апр 2014г., обновено на 09 март 2017г.
Как да разбиваме правилно белтъците - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

За направата на сладки изкушения често се използват белтъци. Какъв ще бъде резултатът от кулинарстването ни зависи много от белтъчната пяна. Предлагаме ви да видите някои тънкости при разбиването на белтъците, които ще ви помогнат да се справите блестящо с майсторенето на сладките изкушения.

 

  • Ако ви е необходим само белтъка на яйцето, продупчете черупката от двете страни с дебела игла. Така белтъкът ще изтече, а жълтъкът ще остане в черупката.
  • За по-лесното отделяне на белтъка от жълтъка ще ви помогне хартиена фуния.
  • Белтъкът се разбива добре, ако е пресен и охладен. Най-добре е процесът да става на хладно място.
  • Разбивайте белтъците в емайлиран, керамичен или стъклен съд. В никакъв случай не правете това в алуминиев, защото ще станат сиви.
  • Важно е съдът да бъде абсолютно сух, без капка мазнина. В белтъка не трябва да попада нито грам жълтък или мазнина.
  • Белтъците се разбиват чрез бъркане на ниска скорост (с миксера), не използвайте блендер или друг подобен уред.
  • В процеса на разбиване скоростта се увеличава.
  • Непресните яйца са воднисти и се разбиват лошо. Към тях може да добавите щипка сол, капка лимонена киселина или оцет, за да се подобри процесът на разбиване. Въпреки това, ефектът не е същият, затова избирайте пресни продукти.
  • Ако белтъците не са добре разбити, в тях се образуват големи мехурчета с въздух, които се пръскат при замесване на тестото и готовото изделие се получава не така пухкаво.
  • В прекалено дълго разбиваните белтъци пък има малки мехурчета с въздух с тънки стени. Те се разрушават по време на печене и блатът спада.
  • Добре разбитите белтъци трябва да увеличат обема си 4 - 5 пъти и да запазят формата си, т.е да се получи "твърда пяна".
  • Моментът на добавянето на захарта е изключително важен. Преди да започнете да изсипвате от нея, белтъците трябва да са достатъчно добре разбити. Не слагайте цялото количество захар наведнъж, правете това постепенно, без да бързате и без да спирате разбиването.
  • За приготвянето на целувки използвайте пудра захар в съотношение с белтъците съответно 1:4 (1 чаша захар на 4 белтъка). Разбира се, от значение е и големината на яйцата, съобразете се и с това.
  • Препоръчва се първо да се разбият белтъците и да се приберат в хладилника и тогава да се премине към разбиването на другите смеси.
  • Приключвайки процеса на разбиване, белтъците се изсипват върху крема или тестото и внимателно се разбъркват (в една посока) до получаването на еднородна маса. Не "притискайте" белтъците, защото ще се изгуби ефектът на въздушност.
Още по темата:
  • Белтъчен крем за торти и сладкиши Белтъчен крем за торти и сладкиши
  • Белтъчен крем на водна баня (за торти и сладкиши) Белтъчен крем на водна баня (за торти и сладкиши)
  • Белтъчно-маслен крем за торти и сладкиши Белтъчно-маслен крем за торти и сладкиши
  • Пет лесни начина за отделяне на жълтъците от белтъците Пет лесни начина за отделяне на жълтъците от белтъците
5.0/5 2 оценки

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

НУТРИМ НУТРИКАЛ ХЕПАТИКУМ 100 г
5.60лв. / 2.86 €

НУТРИМ НУТРИКАЛ ХЕПАТИКУМ 100 г

СИРИУС-Д КЛАСИК прах 100 г
43.20лв. / 22.09 €

СИРИУС-Д КЛАСИК прах 100 г

ХЕЛТ АГЕЙН ВЕНУС ФОРТЕ 120 г
71.38лв. / 36.50 €

ХЕЛТ АГЕЙН ВЕНУС ФОРТЕ 120 г

ПРЕГНАКО ПРОТЕИН ЗА СЛЕД РАЖДАНЕ С ВКУС НА ВАНИЛИЯ БРЮЛЕ 300 гр.
37.99лв. / 19.42 €

ПРЕГНАКО ПРОТЕИН ЗА СЛЕД РАЖДАНЕ С ВКУС НА ВАНИЛИЯ БРЮЛЕ 300 гр.

ПРЕГНАКО ПРОТЕИН ЗА СЛЕД РАЖДАНЕ С КАКАО И ВКУС НА ШОКОЛАД С ЛЕШНИК 300 г
37.99лв. / 19.42 €

ПРЕГНАКО ПРОТЕИН ЗА СЛЕД РАЖДАНЕ С КАКАО И ВКУС НА ШОКОЛАД С ЛЕШНИК 300 г

ОЛ НУТРИШЪН ЯЙЧЕН БЯЛ ПРОТЕИН 510 г
77.00лв. / 39.37 €

ОЛ НУТРИШЪН ЯЙЧЕН БЯЛ ПРОТЕИН 510 г

Коментари към Как да разбиваме правилно белтъците

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Как да разбиваме правилно белтъците
    www.framar.bg 
    на 26 September 2025 в 05:44
    Коментирайте "Как да разбиваме правилно белтъците"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Добре е да знаете ...
  • Кулинарни хитринки
  • Защо са полезни пъдпъдъчите яйца и как да ги приемаме - Първа част
  • Защо са полезни пъдпъдъчите яйца и как да ги приемаме - Втора част
  • Щраусово яйце – характеристики и състав
  • Протеин (белтък) в кръвта
  • Здравни ползи и приложение на черупката на кокошето яйце
  • Премахнете синината и отока, като поставите белтък на удареното място
  • Леблебия, Нахут, Сланутък
  • Белтък на Бенс Джоунс
  • Разграждане на белтъци
  • За да се пукне цирея, наложете върху него тесто от сапун и белтък
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Смъртните случаи от рак се очаква да нараснат до 18 милиона през 2050 г.Смъртните случаи от рак се очаква да нараснат до 18 милиона през 2050 г.

Смъртните случаи от рак се очаква да нараснат до 18 милиона през 2050 г.

от 25 сеп 2025г.Прочети повече
Диригент с Паркинсон: Треморът ми почти изчезна след  мозъчна стимулацияДиригент с Паркинсон: Треморът ми почти изчезна след  мозъчна стимулация

Диригент с Паркинсон: Треморът ми почти изчезна след мозъчна стимулация

от 25 сеп 2025г.Прочети повече
Магнезият може да потисне развитието на колоректален ракМагнезият може да потисне развитието на колоректален рак

Магнезият може да потисне развитието на колоректален рак

от 25 сеп 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Характерна клинична картина на Морбус мортум

преди 8 дни, 15 часа и 40 мин.

Щракане при прозяване - спешна помощ

преди 8 дни, 18 часа и 8 мин.
Всички

АНКЕТА

Засегнати ли сте от липсата на вода?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Леблебия, Нахут, Сланутък Леблебия, Нахут, Сланутък

Леблебия, Нахут, Сланутък

от 03 апр 2024г. Прочети повече
Тайната на прословутия ориз по китайски - автентично видео Тайната на прословутия ориз по китайски - автентично видео

Тайната на прословутия ориз по китайски - автентично видео

от 21 апр 2023г. Прочети повече
Екстракт от кокоши ембрион дава мощен тласък на здравето Екстракт от кокоши ембрион дава мощен тласък на здравето

Екстракт от кокоши ембрион дава мощен тласък на здравето

от 12 дек 2022г. Прочети повече
Разграждане на белтъци Разграждане на белтъци

Разграждане на белтъци

от 10 май 2022г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ГОТУ КОЛА капсули 475 мг * 180 NATURE'S WAY

АУРА ХЕРБАЛС CoQ10 + ВИТАМИН E капки 30 мл

ЕКОЛОДЖИКАЛ ФОРМЮЛАС МОНОЛАУРИН капсули * 90

АУРА ХЕРБАЛС ВИТАМИН D3 + K2 ВЕГАН капки 50 мл

АУРА ХЕРБАЛС ВИТАМИН D3 орален спрей 50 мл

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

АТУСИН капсули * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 24 сеп 2025г. в 17:58:00

МЕДРОЛ таблетки 4 мг * 100

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 24 сеп 2025г. в 17:57:34

АТУСИН капсули * 30

Коментар на: Анна от 24 сеп 2025г. в 17:30:35

МЕДРОЛ таблетки 4 мг * 100

Коментар на: Гилаййй от 24 сеп 2025г. в 17:27:25

7-дневна пречистваща диета и трайно отслабване с до 10 килограма

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 24 сеп 2025г. в 16:43:59
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival