Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Групи храни и ястия Сладкарски изделия Какви са ползите от консумацията на млечен шоколад

Какви са ползите от консумацията на млечен шоколад

от 17 ное 2012г., обновено на 21 яну 2021г.
Редактор: Ваня Боянова
Какви са ползите от консумацията на млечен шоколад - изображение
  • Инфо
  • Хранителна стойност
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Хранителна стойност
Продукти
Коментари
Свързаност

Най-разпространеният вид шоколад е млечният. Той се прави от шоколад, който има ниско съдържание на какао и по-високо съдържание на захар. Към него се добавя мляко (варено, кондензирано или сухо). Различните видове млечни продукти водят до различен вкус на крайния продукт. Млечният шоколад е по-лек, по-сладък на вкус и с по-мека текстура от тъмния.

Хранителен състав на млечния шоколад

Млечният шоколад по хранителен състав е висококалоричен, богат на захари продукт.

В 3 квадратчета млечен шоколад (около 38 грама) се съдържат 220 калории и 13 грама мазнини. Същата порция съдържа и 21 грама въглехидрати, 19 грама, от които идват от захарта. Млечният шоколад съдържа магнезий, който участва в протеиновия, фосфорния и въглехидратния обмен, необходими за доброто състояние на нервната система. Жизненоважните елементи желязо (1,08 милиграма), калций (100 милиграма) и калий също присъстват в състава му.

Съдържа алкалоидите теобромин и кофеин

В продукта има и теобромин - един от най-важните алкалоиди (втори е кофеинът), които се съдържат в какаовите зърна. Това вещество стимулира мозъчната дейност на човека, особено паметта. Тренира и сърдечния мускул. Теоброминът е силен токсин за някои животни (особено за кучета, папагали, котки, коне), които е напълно възможно да се натровят с шоколад. Този алкалоид (също и кофеинът) стимулира централната нервна система и помага за разширяването на кръвоносните съдове, повишава работоспособността и зарежда организма със сила и енергия.

Порция от 45 грама млечен шоколад съдържа около 9 милиграма кофеин. В една чаша кафе съдържанието на кофеин е значително по-голямо (95-165 милиграма), но консумирането на големи количества шоколад може да повиши значително дневния прием на този алкалоид. Някои бонбони съдържат комбинация от какао и кафе на зърна, в които има много кофеин.

Млечният шоколад е богат на калций

Благодарение на това, че се приготвя с мляко, млечният шоколад съдържа значително повече калций, отколкото по-тъмните видове. Човешкото тяло има нужда от този микроелемент, за да поддържа здрави костите и функцията на сърцето, мускулите и нервите. При недостатъчен прием, организмът може да не функционира добре. Увеличава се и рискът от развитие на слаби кости или артроза. Разбира се, млечният шоколад не е единственият източник на калций, но е вкусен начин да увеличите приема на минерала. Други добри източници са киселото мляко, сиренето, тъмнолистните зеленчуци, сардините и сьомгата.

Полезни свойства на млечния шоколад

Консумацията на умерени количества млечен шоколад действа благоприятно на сърцето и мозъка.


1. Действа благоприятно на сърцето

Проучване установява, че редовната консумация на шоколад е свързана с по-нисък риск от сърдечни заболявания и инсулт. При участниците в проучването, които са предпочели млечния вид, се наблюдава намаляване на риска от развитие на сърдечни заболявания с 14%, а риска от инсулт с 23%.

Когато учените комбинират своите открития с девет други проучвания, разглеждащи връзката между шоколада и сърдечните заболявания (общо почти 158 000 участници), резултатите са още по-впечатляващи. Високата консумация на десерта е свързана с 29% по-нисък риск от сърдечни заболявания и с 21% по-нисък риск от инсулт. За пореден път повечето от участниците в изследването предпочитат млечния шоколад.

Въпреки че трябва да се отбележи, че корелацията не е равна на причинно-следствената връзка, учените вярват, че умерената консумация на шоколад може да подобри здравето на сърцето чрез понижаване на кръвното налягане, увеличаване на притока на кръв към мозъка и намаляване на риска от кръвни съсиреци. Възможно е също така калцият и мастните киселини, съдържащи се в млечния шоколад, да имат допълнителен ефект върху здравето на сърцето.

2. Подпомага мозъчната дейност

Проучване установява, че консумацията на млечен шоколад води до подобрения в редица когнитивни функции, включително паметта, решаване на проблеми и задържане на вниманието. Учените приписват тези предимства на съдържанието на големи количества процианидин (флавоноид, който може да намали възпалението в мозъка) и тиамин (известен още като витамин B1, който има енергизиращ ефект) в продукта.

Тъмният шоколад е известен със своите високи нива на антиоксиданти, които могат да повлияят положително на здравето на хората по редица начини. Това се дължи на високото съдържание на какао в тъмния шоколад, което обикновено достига 60% или повече. Тъй като млечният обикновено съдържа 20% (или до 50%) какао, той не съдържа толкова голямо количество антиоксиданти като тъмния. Въпреки това, млечният шоколад е източник на полезни полифеноли, които подсилват имунитета, подобряват здравето на косата и облекчават стреса.

Какаовите зърна съдържат психоактивни вещества, които подобряват настроението и отделянето на хормона на щастието – серотонин, чиято продължителна липса води до депресивни състояния.

Как правилно да темперираме млечен шоколад?

Правилно темпериране на млечен шоколад.

Темперирането на шоколад е основна техника в сладкарството, която помага на шоколадовите изделия да изглеждат по-добре. Осигурява им лъскаво и стегнато покритие. Сладкарите използват тази техника, за да приготвят шоколад, бонбони, покрития и други изделия от шоколад, както и да оформят различни фигури.

Ако желаете добре темпериран шоколад, трябва да го разтопите на водна баня. Процесът е по-бавен, но крайният резултат е по-добър. Водата не трябва да докосва дъното на съда, нито да завира. Отделилата се пара не трябва да влиза в пряк контакт с шоколада. Има и по-бърз и лесен начин - в микровълнова фурна, но не гарантира за добрия вид на готовото изделие.

Темперирайте млечния шоколад до достигане на температура 40-45 градуса, след което охладете чрез разбъркване с шпатула и с добавяне на малки парчета шоколад до достигане на работна температура 30-31 градуса. Регулирайте количеството в зависимост от рецептата.

След като преминете през процеса на темпериране, разумно е да проверите дали е протекъл правилно, преди да го използвате. За целта вземете кухненска хартиена кърпа и я сгънете наполовина. Потопете сгънатото място в шоколада и оставете да стегне на хладно място за пет минути. Ако е добре темпериран, шоколадът трябва да е стегнал равномерно и да е сух на допир.

Как да използваме и съхраним млечния шоколад?

Млечният шоколад лесно се смесва с други съставки в приготвянето на печива, сосове, пълнежи и глазури, за да добави сладост. Ако желаете, може да сложите малко какао на прах, за да задълбочите вкуса или цвета на шоколада.

Въпреки че шоколадът не трябва да се съхранява в хладилник, можете все пак да го охладите леко през горещите месеци. Съхраняването на продукта в хладилник може да промени вида му на мътен. Това не наврежда и не променя вкуса му, но го прави да изглежда непривлекателно. На хладно място с постоянна температура можете да съхраните продукта за няколко месеца.

Как да изберем качествен млечен шоколад?

Висококачественият млечен шоколад има бляскав вид и въпреки че не е толкова крехък като тъмния, все пак трябва да се чуе характерен звук при отчупване. Характерен за млечните шоколади с пълнеж също е блясъкът.

Както при тъмния шоколад, колкото по-високо е декларираното съдържание на какао в млечния, толкова по-дълбок и горчив ще бъде на вкус. По-високото съдържание на какао обаче не гарантира по-ниско съдържание на захар, тъй като понякога се добавя повече захар, за да се балансира горчивината. Прочетете етикета на продукта за повече информация.

Ако избирате шоколад специално заради неговите ползи за здравето, трябва да знае че, че колкото по-тъмен е, толкова повече ползи носи на организма. Но все пак може да се възползвате и от млечните видове, които съдържат някои антиоксиданти и са също полезни, но в по-малка степен.

Вреди и противопоказания на млечния шоколад

Млечният шоколад е висококалоричен и прекомерната му консумация може да доведе до излишни килограми.

Млечният шоколад е много калоричен, съдържа голямо количество захар. Затова прекаляването с консумацията му може да причини натрупване на ненужни мазнини в организма и излишни килограми, особено при хора със забавена обмяна на веществата.

Хората, предразположени към алергични реакции, също трябва да бъдат внимателни при употребата на продукта, защото какаовите зърна са алергени и могат да предизвикат акне, зачервяване, сърбеж. Трябва да се помни, че кофеинът в състава на шоколада превъзбужда децата и те следва да бъдат ограничавани.

Диета, състояща се единствено от млечен или друг вид шоколад и изделия от тях може да навреди на здравословното състояние и фигурата. Ако се похапва като лек десерт в умерени количества, млечният шоколад може да предложи някои ползи за здравето в допълнение към приятния сладък вкус.

Източник:

Снимки: pixabay.com; pexels.com

Още по темата:
  • Какви ползи за здравето крие черния шоколад Какви ползи за здравето крие черния шоколад
5.0/5 2 оценки

Хранителна стойност при 100гр.

Вода0.9 мл.
Белтък6.9 гр.
Мазнини35.7 гр.
Въглехидрати52.4 гр.
Калории547 кал.

Продукти свързани със СТАТИЯТА

АЛДА АРОМАТИЗАТОР ШОКОЛАД 100 мл
6.90лв. / 3.53 €

АЛДА АРОМАТИЗАТОР ШОКОЛАД 100 мл

ПРЕГНАКО ПРОТЕИН ЗА СЛЕД РАЖДАНЕ С КАКАО И ВКУС НА ШОКОЛАД 300 г
38.33лв. / 19.60 €

ПРЕГНАКО ПРОТЕИН ЗА СЛЕД РАЖДАНЕ С КАКАО И ВКУС НА ШОКОЛАД 300 г

ОСТРОВИТ СОС ШОКОЛАД И ЧЕРЕША 350 мл
7.95лв. / 4.06 €

ОСТРОВИТ СОС ШОКОЛАД И ЧЕРЕША 350 мл

НЕЙЧЪРС ЕЙД КОЛАГЕНОВ ШЕЙК ШОКОЛАД 8000 мг на прах 225 г
60.24лв. / 30.80 €

НЕЙЧЪРС ЕЙД КОЛАГЕНОВ ШЕЙК ШОКОЛАД 8000 мг на прах 225 г

ШОКОЛАД КОМФОРТ СЪС СЛАБИТЕЛНО ДЕЙСТВИЕ 20 г
1.17лв. / 0.60 €

ШОКОЛАД КОМФОРТ СЪС СЛАБИТЕЛНО ДЕЙСТВИЕ 20 г

ОСТРОВИТ СОС ШОКОЛАД 350 мл
7.95лв. / 4.06 €

ОСТРОВИТ СОС ШОКОЛАД 350 мл

Коментари към Какви са ползите от консумацията на млечен шоколад

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Какви са ползите от консумацията на млечен шоколад
    www.framar.bg 
    на 16 October 2025 в 16:09
    Коментирайте "Какви са ползите от консумацията на млечен шоколад"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Сладкарски изделия
  • Черен шоколад - изкушение или лекарство
  • Шоколадов ганаш - перфектната глазура!
  • Крем-десерт с маскарпоне и бисквитки в шоколад
  • Лесен шоколадов кекс с масло
  • Десерт от бисквити в шоколад с крем от маскарпоне и ликьор
  • Черният шоколад понижава кръвното налягане
  • Ограничаване на консумацията на шоколад
  • Мокър шоколадов сладкиш без яйца
  • Шоколадов кекс Нутела от две съставки
  • Черният шоколад има положителен ефект върху черния дроб
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Ранното разпознаване на суицидни мисли при децата намалява риска от самоубийствоРанното разпознаване на суицидни мисли при децата намалява риска от самоубийство

Ранното разпознаване на суицидни мисли при децата намалява риска от самоубийство

от 16 окт 2025г.Прочети повече
Майчиният глас стимулира развитието на езиковите центрове в мозъка при недоносени бебетаМайчиният глас стимулира развитието на езиковите центрове в мозъка при недоносени бебета

Майчиният глас стимулира развитието на езиковите центрове в мозъка при недоносени бебета

от 16 окт 2025г.Прочети повече
Надежда Рангелова: Държавата показа, че децата са й приоритет само на думиНадежда Рангелова: Държавата показа, че децата са й приоритет само на думи

Надежда Рангелова: Държавата показа, че децата са й приоритет само на думи

от 15 окт 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Истини и митове за лъчелечението - говорят специалистите на КОЦ – Пловдив

преди 1 дни, 7 часа и 38 мин.

УМБАЛ „Свети Георги“ с безплатни ваксини срещу COVID-19 и ДТК за бременни през есенно-зимен сезон 25/26

преди 7 дни, 2 часа и 49 мин.
Всички

АНКЕТА

Как се променя нагласата ви спрямо безопасността на ваксините?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Мурумуру Мурумуру

Мурумуру

от 27 март 2024г. Прочети повече
Черен шоколад - изкушение или лекарство Черен шоколад - изкушение или лекарство

Черен шоколад - изкушение или лекарство

от 12 дек 2022г. Прочети повече
Ограничаване на консумацията на шоколад Ограничаване на консумацията на шоколад

Ограничаване на консумацията на шоколад

от 08 дек 2022г. Прочети повече
Освежете кожата на лицето с маска от шоколад Освежете кожата на лицето с маска от шоколад

Освежете кожата на лицето с маска от шоколад

от 26 авг 2020г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

АМИКС ЦИТРУЛИН 300гр 37749

АМИКС BLACK LINE КРЕАТИН дъвч.табл.2500мг * 60 37748

ОКУФЛАШ капки за очи, разтвор 10 мл * 2

ИМОДИУМ ИНСТАНТ таблетки, диспергиращи се в устата * 6

АМИКС ТУРКЕСТЕРОН капс * 180 37747

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

Симеон Асенов, VALENTIS: Между швейцарската прецизност и етичната фармация в България

Коментар на: Дани от 16 окт 2025г. в 15:08:57

КОРПОЛИН капсули * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 окт 2025г. в 14:38:36

АМИТРИПТИЛИН таблетки 25 мг * 60 МАЙЛАН

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 окт 2025г. в 14:36:27

КОРПОЛИН капсули * 30

Коментар на: Донка Янкова от 16 окт 2025г. в 14:24:28

АМИТРИПТИЛИН таблетки 25 мг * 60 МАЙЛАН

Коментар на: Николай Николов от 16 окт 2025г. в 14:00:43
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival