Зелен лук (перо) – хранителен състав и ползи за здравето

За никого не е тайна, че консумацията на пресни плодове и зеленчуци носи множество ползи за здравето. Сред най-полезните растения се нарежда и зеленият лук – зеленчук, който е известен със своите лечебни свойства от хиляди години поради високото съдържание на основни хранителни вещества. Днес той се използва широко в кулинарията и традиционната медицина във всички краища на света.
Хранителен състав на зеления лук
Пролетният зеленчук има многобройни хранителни предимства и е с много ниско съдържание на калории. Една чаша нарязан зелен лук съдържа:
Калории | 32 |
Въглехидрати | 7,3 грама |
Фибри | 2,6 грама |
Протеин | 1,8 грама |
Калций | 72 милиграма |
Желязо | 1,5 милиграма |
Калий | 276 милиграма |
Зеленият лук също е отличен източник на витамини А,С и К.
Ползи за здравето от зеления лук
Благодарения на богатия си хранителен състав, зеленият лук има редица ползи за здравето, сред които:
Понижава кръвната захар
Зеленият лук е зеленчук без скорбяла, което означава, че е с нисък гликемичен индекс и е малко вероятно да причини скок в нивата на кръвната захар. Освен това високото съдържание на фибри може да забави усвояването на захарта в кръвта. Поради тези негови предимства, зеленият лук е изключително полезен за хората с диабет или преддиабет, които трябва да бъдат внимателни с нивата на глюкозата.
>>> Консумацията на здравословни растителни продукти намалява риска от диабет тип 2
Подобрява сърдечното здраве
Зеленият лук съдържа растителния флаванол кверцетин, за който е установено, че помага за намаляване на риска от сърдечни заболявания, понижавайки кръвното налягане. Освен това редица проучвания показват, че съединенията в пролетния зеленчук помагат в борбата с възпалението, понижават нивата на „лошия“ холестерол и намаляват риска от образуване на кръвни съсиреци.
Отличен източник на антиоксиданти
Една от основните ползи за здравето на зеления лук е, че той е отличен източник на антиоксиданти. Освен че осигуряват защита на клетките от увреждания, полезните биохимични вещества са способни също да намалят възпалението в човешкото тяло.
Понижава риска от развитие на рак
Проучванията свързват луковичните зеленчуци (лук и чесън) с понижен риск от рак на стомаха и колоректален рак. Наблюдаваните противоракови ефекти са свързани със съдържащите се в лука и чесъна химикали и естествени растителни флавоноиди с мощно антиоксидантно действие, сред които физетин и кверцетин.
>>> Комбинираният прием на лук и чесън намалява риска от рак на гърдата
Увеличава плътността на костите
Много храни, включително зеленият лук, могат да увеличат плътността на костите. Изследване, включващо 24 жени в постменопауза, разкрива, че тези, които консумират 100 милилитра сок от лук всеки ден в продължение на осем седмици, имат повишена костна минерална плътност в сравнение с контролната група.
Проучване, проведено през 2008 г., установява, че при по-възрастните жени, които ежедневно консумират лук, рискът от фрактура на бедрената кост е с 20% по-нисък в сравнение с тези, които не са любители на полезния зеленчук.
Освен всичко изброено, редовната консумация на лук намалява оксидативния стрес и повишава нивата на антиоксиданти, което може да помогне за предотвратяването на остеопороза – прогресивно заболяване на костите.
Подобрява храносмилането
Пресният лук е с високо съдържание на фибри и пребиотици, които са от съществено значение за нормалното функциониране на червата. Пребиотиците са основна храна на полезните чревни бактерии, които произвеждат късоверижни мастни киселини, като ацетат, пропионат и бутират. За тях е известно, че насърчават чревното здраве, повишават имунитета, намаляват възпалението и подобряват храносмилането.
Също така инулинът и фруктоолигозахаридите, съдържащи се в лука, са способни да подобрят абсорбцията на калций.
Рискове
Въпреки че се среща изключително рядко, някои хора могат да проявят алергична реакция към зеления лук. Симптомите на алергия към зеленчука включват:
- кожен обрив;
- усещане за изтръпване или сърбеж в устата;
- подуване около очите, устата или други части на лицето;
- стомашни болки;
- повръщане.
По-често хората имат непоносимост към луковичните зеленчуци, което означава, че проявяват чувствителност към някои от съединенията им. Признаците включват:
- подуване на корема;
- стомашни спазми;
- газове.
- Health Benefits of Green Onions: https://askdrnandi.com/health-benefits-of-green-onions/
- https://www.webmd.com/food-recipes/scallions-health-benefits
Продукти свързани със СТАТИЯТА
РЕГУЛАТПРО БИО солуцио 350 мл
Безплатна доставка за България!БИОХЕРБА ХЕРБАЛ ЛУКС ШАМПОАН УЛТРА 250 мл
911 ЛУКОВ ШАМПОАН ПРОТИВ КОСОПАД 150 мл
АРОМАНДИСЕ ЗАМЕСТИТЕЛ НА СОЛ С МЕК ВКУС 70 г
НовГАНЧЕВ ПЮРЕ ОБЕДНО МЕНЮ ГЮВЕЧ 220 г
АРОМАНДИСЕ ЗАМЕСТИТЕЛ НА СОЛ С ЛЕКО КИСЕЛ ВКУС 70 г
НовСТАТИЯТА е свързана към
- Зеленчуци
- Правете компрес на натъртеното място с кромид лук
- Лук за борба с косопада и бърз растеж на косата
- Чадърест гарвански лук, Гарвански лук, Орнитогалум
- Пилешки дробчета с лук
- Ползи и вреди на червения лук
- Маринован лук, печен на барбекю
- При акари, листни въшки и пожълтяване листата на растенията използвайте лучени люспи
- Стар лук (кромид) - състав и полезни свойства
- Лучени кръгчета на скара
- Лукът не позволява на мозъка да остарее
Коментари към Зелен лук (перо) – хранителен състав и ползи за здравето